In calitate de prim for legislativ, Senatul a respins la inceputul acestei saptamani Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care ar fi trebuit sa se amane dublarea alocatiilor pentru copii.
Comisia pentru munca a emis raport de respingere in ce priveste actul normativ initiat de Guvern, iar 95 de senatori au votat impotriva ordonantei.
Legea votata in luna decembrie 2019 prevedea ca alocatia pentru copiii intre 2 si 18 ani sa se dubleze, astfel incat sa ajunga la 300 lei. Pentru copiii cu handicap, alocatia ar fi urmat sa ajunga la 600 lei.
Legea aflata momentan in discutii privind termenul de aplicare prevede majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii astfel:
- 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
- 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
- 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
In luna ianuarie a acestui an, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor Parintilor declara, pentru
Mediafax, ca Guvernul ar trebui sa gaseasca sumele necesare pentru dublarea alocatiilor.
"Daca te gandesti ca trebuie sa fii cetatean responsabil si ca asistam in ultimii ani la contre politice astfel incat sa creasca alocatiile, sa se dubleze de pe o zi pe alta, si daca te gandesti la bugetul tarii, nu este normal. Dar pe de alta parte, avand in vedere unde ne situam cu veniturile pe cap de familie, cu spor demografic negativ, cu faptul ca cei 150 lei nu ajung la modul real, astfel incat un copil sa ajunga sa mearga la activitati extrascolare, la un film, la teatru, sa se dezvolte personal, este farte bine sa primim cei 300 lei".
Pentru aceeasi sursa, Iulian Cristache a precizat ca nu poate fi solidar cu un Guvern care a marit veniturile politicienilor si care mentine pensiile speciale, dar nu majoreaza alocatiile copiilor.
Ramane astfel de vazut daca noul vot de respingere a termenul de amanare a majorarii alocatiilor va ajunge sa forteze dublarea alocatiilor mai devreme de 1 august 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<