In calitate de prim for legislativ, Senatul a respins la inceputul acestei saptamani Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care ar fi trebuit sa se amane dublarea alocatiilor pentru copii.
Comisia pentru munca a emis raport de respingere in ce priveste actul normativ initiat de Guvern, iar 95 de senatori au votat impotriva ordonantei.
Legea votata in luna decembrie 2019 prevedea ca alocatia pentru copiii intre 2 si 18 ani sa se dubleze, astfel incat sa ajunga la 300 lei. Pentru copiii cu handicap, alocatia ar fi urmat sa ajunga la 600 lei.
Legea aflata momentan in discutii privind termenul de aplicare prevede majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii astfel:
- 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
- 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
- 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
In luna ianuarie a acestui an, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor Parintilor declara, pentru
Mediafax, ca Guvernul ar trebui sa gaseasca sumele necesare pentru dublarea alocatiilor.
"Daca te gandesti ca trebuie sa fii cetatean responsabil si ca asistam in ultimii ani la contre politice astfel incat sa creasca alocatiile, sa se dubleze de pe o zi pe alta, si daca te gandesti la bugetul tarii, nu este normal. Dar pe de alta parte, avand in vedere unde ne situam cu veniturile pe cap de familie, cu spor demografic negativ, cu faptul ca cei 150 lei nu ajung la modul real, astfel incat un copil sa ajunga sa mearga la activitati extrascolare, la un film, la teatru, sa se dezvolte personal, este farte bine sa primim cei 300 lei".
Pentru aceeasi sursa, Iulian Cristache a precizat ca nu poate fi solidar cu un Guvern care a marit veniturile politicienilor si care mentine pensiile speciale, dar nu majoreaza alocatiile copiilor.
Ramane astfel de vazut daca noul vot de respingere a termenul de amanare a majorarii alocatiilor va ajunge sa forteze dublarea alocatiilor mai devreme de 1 august 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<