Noutatile din Codul Muncii 2018 - Top 13 cele mai controversate modificari ale legii

modificari codul muncii 2018regulamentul gdprHG 584/2018legea 165/2018legea salarizarii 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care au fost cele mai controversate modificari din Legislatia Muncii in 2018? Dar cele mai proaste schimbari legislative ale anului 2018? Care sunt cele mai asteptate noutati pentru 2019? Va prezentam mai jos un articol din seria "Codul Muncii in 2018", cu o trecere in revista a momentelor importante realizata de Andrei Savescu, jurist, managing partner la Savescu&Asociatii si coordonator al Juridice.ro


Superlativele Codului Muncii in 2018  - Top modificari legislative


Cele mai proaste modificari legislative

1. Una dintre cele mai proaste reglementari cu impact in privinta raporturilor de munca este noul Regulament General European privind Protectia Datelor cu caracter personal (Regulamentul (UE) 2016/679). Din fericire, nu ne putem invinovati cu privire la el, din nefericire trebuie sa-l aplicam asa cum trebuie, adica strict, atent, cu teama de consecinte. Noua reglementare europeana deschide nenumarate oportunitati pentru salariati sa genereze necazuri pentru angajatori. Salariatii pot fi pretentiosi in legatura cu protectia datelor lor personale, pot sa genereze brese de Securitate, pot sa faca plangeri la Autoritatea nationala pentru protectia datelor, intrucat ei cunosc foarte bine vulnerabilitatile angajatorului. Spre deosebire de cazul salariatilor din contabilitate, HR si IT, care, prin ipoteza sunt bine platiti, sunt de incredere, problemele in ce priveste protectia datelor cu caracter personal pot sa fie generate de catre orice salariat, indiferent de pozitia lui in organizatie.

2. O alta reglementare proasta, pentru angajatori, este noua reglementare a internship-ului, Legea176/2018, care face ca internship-ul sa fie aproape imposibil pentru organizatiile mici, din pricina unui cumul de reglementari restrictive. Acest mod de reglementare este o greseala, pentru ca tocmai organizatiile mici sunt cele in care internii pot gasi cele mai bune oportunitati reale de invatare si integrare.

 
Cele mai bune modificari legislative

1. Noi cerinte minime de securitate si sanatate in munca au fost reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 584/2018 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici. Sanatatea este foarte important pentru fiecare dintre noi. Este adevarat ca noua reglementare transpune directive ale Uniunii Europene, insa in orice caz este imbucuratoare orice preocupare suplimentara pentru sanatatea oamenilor.

2. Legea nr. 178/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. Noua reglementare se adreseaza institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, civile si militare, cu un numar de peste 50 de angajati, precum si companiile private cu un numar de peste 50 de angajati, pentru identificarea un angajat caruia sa ii repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati. Noua reglementare este binevenita si incurajatoare.

3. Prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare s-a creat un cadru unitar pentru acordarea urmatoarele tipuri de bilete de valoare: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta, care se pot emite atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic. Sumele corespunzatoare biletelor de valoare acordate de angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Speram ca aplicarea acestei reglementari va fi cat mai larga.

4. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul fortei de munca. si anume Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, au fost acordate facilitati suplimentare operatorilor care angajeaza someri si tineri aflati la inceput de drum, ceea ce este foarte pozitiv pentru ca transforma declaratiile de intentii, care intotdeauna sunt, bineinteles, bune, in stimulente materiale pentru angajatori.

5. Nu in ultimul rand, Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca a reprezentat concretizare unor preocupari mai vechi, de aducere a Romaniei in zodia modernitatii. Telemunca este tot mai raspandita, de ceva vreme, astfel incat reglementarea ei special este binevenita. Remarcam faptul ca reglementarea telemuncii si studierea regimului ei juridic au reprezentat o preocupare sustinuta si, iata, incununata de succes, a unui dintre cei mai importanti consultanti RENTROP & STRATON, dna prof. univ. dr. Raluca Dimitriu.


Cele mai controversate modificari legislative

1. Legea nr. 287/2018 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice se refera la acordarea unui asa-numit spor de izolare, de pana la 20% din salariul de baza, acordat personalului care isi desfasoara activitatea in Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii». Aceasta reglementare poate deschide o cutie a Pandorei, fiind in contra curentului dominant, de stabilire pe baza unor criterii unitare a salarizarii.

2. O chestiune care suscita discutii, desi nu este o reglementare legala propriu-zisa, dar are aceleasi efecte, este dezlegarea unei chestiuni de drept de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a decis, in sedinta din 12 noiembrie 2018, ca, prin raportare la prevederile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, nu pot face obiect al medierii negocierile cu privire la acordarea/incadrarea in grupele I si/sau a II-a de munca, respectiv, conditii deosebite si/sau conditii speciale. Aceasta imprejurare pune capat unor procese avand ca obiect incadrarea in grupe de munca, probabil din pricina unor suspiciuni de frauda in cadrul medierii…

3. In contextul in care Guvernul Romaniei a aprobat, printr-o hotarare, in luna august 2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania (4.000 permanenti si 4.000 detasati), a fost adoptata Legea nr. 247/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, prin care au fost adoptate masuri legislative de incurajare a atragerii de lucratori straini, precum si a tinerilor intelectuali. Desi noua reglementare este in esenta pozitiva, avand in vedere criza de personal, ea a starnit controverse in ce priveste efectele asupra nativilor romani. De buna seama ca aceasta masura se incadreaza in trendul european…

4. Modificarea Codului muncii prin Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, in sensul introducerii unei inaspriri a cerintelor de evidenta a contractelor individuale de munca si de evidenta a orelor lucrate. Reglementarea pare pozitiva, pentru ca aduce mai multa ordine, insa este impovaratoare pentru angajatori. Regulile noi, care seamana cu regulile corporatiste, sunt binevenite, in abstract, insa ele se adreseaza tuturor angajatorilor, iar pentru cei cu forta economica mica regulile corporatist ar putea sa fie foarte obositoare, adica sa necesite costuri suplimentare sau asumarea unui risc de amenda....


Cele mai asteptate modificari legislative pentru 2019

1. Este asteptata Legea salarizarii unitare a personalului din sectorul bugetar, reglementare discutata de mai multi ani, si promisa de mai multi ani, care insa este greu de adoptat din pricina numarului mare de interese divergente si puternice.

2. Este asteptata si Legea pensiilor, care sa reglementeze corelat pensiile, in asa fel incat actuala reglementare, disipata, sa fie simplificata si totodata asezata pe baze etice mai solide decat in prezent.


Andrei Savescu,
managing partner Savescu&Asociatii




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul muncii 2018regulamentul gdprHG 584/2018legea 165/2018legea salarizarii 2019

Data aparitiei: 11 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noutatile din Codul Muncii 2018 - Top 13 cele mai controversate modificari ale legii Nota: 3.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]