Putem dispune desfacerea CIM avand ca motiv condamnarea si suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii?

10 Martie 2014
10 Martie 2014
concediereconcediere inchisoareconcediere pedeapsa cu inchisoareadecizie de concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia unui angajator ce doreste sa stie ce masuri poate dispune in situatiaq in care un salariat, prin Sentinta penala in baza art. 208 alin. (1) - 209 alin. (1) lit. a), g) Cod penal a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 2 ani si 6 luni, interzicerea exercitiului drepturilor prev.de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a doua si lit. b) C.P.

Angajatorul mentioneaza faptul ca s-a dispus suspendarea conditionata a pedepsei si se constata suspendata executarea pedepsei accesorii, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.


Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Art. 61 din Codul muncii, republicat, prevede faptul ca angajatorul poate sa dispuna concedierea pentru motive care tin de  persoana salariatului în urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savârsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Speta prezentata mai sus nu se incadreaza in cele prevazute de Codul muncii si amintite anterior in care angajatorul poate lua masura desfacerii contractului individual de munca.

Concludem ca angajatorul nu poate sa dispuna masura desfacerii contractului individual de munca al salariatului avand ca temei (motiv) condamnarea si suspenderea conditionata a executarii pedepsei inchisorii.
 

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]