Conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS), 281.000 de persoane aveau nevoie de locuri de munca:
"Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5,907 milioane persoane), 281.000 de persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala, in scadere cu 68.000 fata de anul precedent. Dintre acestea, 277.000 erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2017, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 3%. Pe de alta parte, doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul", conform comunicatului de presa oferit de INS.
In cursul lui 2017, forta de munca potentiala aditionala (281.000 de persoane) era in scadere cu 19,5% fata de anul anterior.
Ba mai mult decat atat, ponderea persoanelor subocupate in totalul populatiei active a fost in anul 2017 de 2,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai scazuta decat in anul precedent.
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In anul 2017, 207.000 persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. "Aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,3% din populatia activa, 2,4% din populatia ocupata si 30,3% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 5.000", precizeaza INS.
Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de trei indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume: persoane subocupate; persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul; persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Ultimii doi indicatori (persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul si persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul), alcatuiesc impreuna forta de munca potentiala aditionala.
Setul de trei indicatori constituie "arii" de intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte.
Sursa: INS