Numarul persoanelor inactive care doreau sa lucreze anul trecut a scazut cu peste 50% fata de anul anterior

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Mai 2020
07 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
persoane inactiveprogram partial lucruforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O scadere semnificativa s-a inregistrat in ce priveste numarul persoanelor inactive care isi doreau un loc de munca anul trecut. Astfel, peste 115.800 persoane inactive, respectiv forta de munca potentiala aditionala, doreau sa lucreze in 2019, iar numarul acestora este in scadere cu 51,3% fata de anul anterior.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, aceste insa aceste persoane fie nu cautau de lucru, fie nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Anul trecut 192.600 de persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate, informeaza Agerpres, citand datele INS. 
 
Conform aceleiasi surse, “aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,1% din populatia activa, 2,2% din populatia ocupata si 31,1% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial”. Astfel, prin comparatie cu anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 10.700. 
 
Potrivit datelor INS, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5,787 milioane de persoane), 115.800 de persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 121.900 fata de anul precedent). Dintre acestea: 114.900 erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2019, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
 
Totodata, un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Conform INS, persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucreaza cu program partial, care doresc si sunt disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent.
 
Forta de munca potentiala aditionala reprezinta suma a doua categorii de persoane: “persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul” si “persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul”. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]