Numarul persoanelor inactive care doreau sa lucreze anul trecut a scazut cu peste 50% fata de anul anterior

persoane inactiveprogram partial lucruforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O scadere semnificativa s-a inregistrat in ce priveste numarul persoanelor inactive care isi doreau un loc de munca anul trecut. Astfel, peste 115.800 persoane inactive, respectiv forta de munca potentiala aditionala, doreau sa lucreze in 2019, iar numarul acestora este in scadere cu 51,3% fata de anul anterior.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, aceste insa aceste persoane fie nu cautau de lucru, fie nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Anul trecut 192.600 de persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate, informeaza Agerpres, citand datele INS. 
 
Conform aceleiasi surse, “aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,1% din populatia activa, 2,2% din populatia ocupata si 31,1% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial”. Astfel, prin comparatie cu anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 10.700. 
 
Potrivit datelor INS, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5,787 milioane de persoane), 115.800 de persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 121.900 fata de anul precedent). Dintre acestea: 114.900 erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2019, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
 
Totodata, un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Conform INS, persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucreaza cu program partial, care doresc si sunt disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent.
 
Forta de munca potentiala aditionala reprezinta suma a doua categorii de persoane: “persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul” si “persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul”. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane inactiveprogram partial lucruforta de munca

Data aparitiei: 07 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul persoanelor inactive care doreau sa lucreze anul trecut a scazut cu peste 50% fata de anul anterior Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]