Ponderea persoanelor subocupate in totalul populatiei active a fost in anul 2018 de 2,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scazuta decat in anul precedent.
Forta de munca potentiala aditionala cuprindea 237,7 mii persoane, in scadere cu 15,3% fatade anul anterior.
Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale.
Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu per iodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume: - persoane subocupate; - persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul; - persoane inactive care nu cauta un loc de munca,dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
In anul 2018, 203,2 mii persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,2% din populatia activa, 2,3% din populatia ocupata si 31,0% din numarul total al persoanelor care lucrau cuprogram de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 3,5 mii.
Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5858,9 mii persoane), 237,7 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 42,9 mii fata de anul precedent).
Dintre acestea:
• 234,4 mii erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2018, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 2,6%.
• doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
Somajul, in scadere! UE se bucura de o rata scazuta a numarului de someri
Vesti bune pentru romani in contextul in care somajul este in continua scadere. In acest context, Romania a inregistrat o rata a somajului de 3,8% in martie, date ajustate sezonier, la fel ca in februarie, iar in zona euro, somajul a scazut la 7,7%, cea mai scazuta din septembrie 2008, conform informatiilor publicate recent de Eurostat (biroul de statistica al UE).
In februarie, zona euro inregistra o rata a somajului de 7,8%, date ajustate sezonier iar rata de 7,7% din martie reprezinta cea mai scazuta din septembrie 2008 pana in prezent, mai precizeaza Eurostat...citeste mai multe despre somajul in 2019 aici >>>