Romania are peste 2 milioane de persoane inactive, dar doar 500.000 someri. 3% dintre CIM incheiate sunt cu timp partial

2 milioane persoane inactive romania500000 someri romaniacontracte timp partial
Romania are peste 2 milioane de persoane inactive, dar doar 500.000 someri. 3% dintre CIM incheiate sunt cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 2 milioane de persoane inactive in Romania, dar studiile arata ca doar 500.000 sunt someri. Astfel, vorbim despre un numar ridicat de persoane care nu au nicio ocupatie.
 
Aceste aspecte au fost evidentiate de catre Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia, in cadrul unei conferinte de presa citate de Agerpres:
 
"Credem ca pentru politici publice eficace avem nevoie sa stim de la ce date pornim, cu atat mai mult in contextul post-pandemie. Datele sunt ingrijoratoare, intrucat avem peste doua milioane de persoane inactive. Care este planul nostru, al Romaniei, pentru a integra aceste doua milioane de persoane pe piata muncii? Fara forta de munca, in acest ritm, advers pe toate planurile, Romania isi va atinge repede limita cresterii economice. Eu cred ca o mare parte din acesti doua milioane de oameni nu sunt inactivi. Nu sunt, de fapt, aici. E ciudat sa ai doar 500.000 de someri si doua milioane de inactivi. Este cumva si un semnal catre autoritati ca trebuie sa lamuri acest lucru. Din cate putem sa ne dam noi seama, multi dintre acesti oameni fie sunt sezonieri, altii lucreaza in alte tari ale Uniunii Europene si vin inapoi sa faca munci agricole, fie au actele in continuare in Romania, dar in realitate daca ii cauti la adresa nu o sa-i gasesti", a spus Burnete.
 
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii AICI >>>
 

Criza fortei de munca  - in continuare o problema pentru Romania

 
"(...) Unde simtim ca avem o problema si o frana masiva e in aceasta zona a pietei muncii. Avem o problema cantitativa, in sensul ca avem un deficit de lucratori. De asemenea, avem un deficit calitativ despre care acum 10-15 ani vorbeam mai mult teoretic. Calitatea fortei de munca scade in ceea ce priveste competentele, fie pentru ca pentru ca unii emigreaza, fie pentru ca scoala nu mai reuseste sa produca forta de munca de care antreprenorii au nevoie. Daca nu rezolvam aceasta problema a fortei de munca din Romania, din punctul nostru de vedere riscam sa ne gripam din punct de vedere al cresterii economice", a subliniat reprezentantul Concordia.
 

Piata muncii din Romania - inflexibila

 
Precizam ca, Confederatia Patronala Concordia, in parteneriat cu KPMG Romania, a prezentat in cursul datei de 14.02.2023, intr-o conferinta de presa, un studiu referitor la piata muncii din Romania, conform caruia piata fortei de munca ramane inflexibila, in conditiile in care doar 3% dintre contractele de munca sunt cu timp partial. Practic,  regimul fiscal schimbat anul trecut nu a ajutat flexibilizarea, constata specialistii.
 
Precizam si ca la sfarsitul anului 2021, se inregistrau 2.412.290 de persoane aflate in intretinerea altor persoane sau a statului, sau care se intretin din alte venituri (chirii, dobanzi etc.), precum si cel al persoanelor casnice, echivalentul a aproximativ 21,9% din totalul populatiei inactive din Romania.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
2 milioane persoane inactive romania500000 someri romaniacontracte timp partial

Data aparitiei: 15 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romania are peste 2 milioane de persoane inactive, dar doar 500.000 someri. 3% dintre CIM incheiate sunt cu timp partial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]