Peste 2 milioane de persoane inactive in Romania, dar studiile arata ca doar 500.000 sunt someri. Astfel, vorbim despre un numar ridicat de persoane care nu au nicio ocupatie.
Aceste aspecte au fost evidentiate de catre Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia, in cadrul unei conferinte de presa citate de
Agerpres:
"Credem ca pentru politici publice eficace avem nevoie sa stim de la ce date pornim, cu atat mai mult in contextul post-pandemie. Datele sunt ingrijoratoare, intrucat avem peste doua milioane de persoane inactive. Care este planul nostru, al Romaniei, pentru a integra aceste doua milioane de persoane pe piata muncii? Fara forta de munca, in acest ritm, advers pe toate planurile, Romania isi va atinge repede limita cresterii economice. Eu cred ca o mare parte din acesti doua milioane de oameni nu sunt inactivi. Nu sunt, de fapt, aici. E ciudat sa ai doar 500.000 de someri si doua milioane de inactivi. Este cumva si un semnal catre autoritati ca trebuie sa lamuri acest lucru. Din cate putem sa ne dam noi seama, multi dintre acesti oameni fie sunt sezonieri, altii lucreaza in alte tari ale Uniunii Europene si vin inapoi sa faca munci agricole, fie au actele in continuare in Romania, dar in realitate daca ii cauti la adresa nu o sa-i gasesti", a spus Burnete.
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii AICI >>>
Criza fortei de munca - in continuare o problema pentru Romania
"(...) Unde simtim ca avem o problema si o frana masiva e in aceasta zona a pietei muncii. Avem o problema cantitativa, in sensul ca avem un deficit de lucratori. De asemenea, avem un deficit calitativ despre care acum 10-15 ani vorbeam mai mult teoretic. Calitatea fortei de munca scade in ceea ce priveste competentele, fie pentru ca pentru ca unii emigreaza, fie pentru ca scoala nu mai reuseste sa produca forta de munca de care antreprenorii au nevoie. Daca nu rezolvam aceasta problema a fortei de munca din Romania, din punctul nostru de vedere riscam sa ne gripam din punct de vedere al cresterii economice", a subliniat reprezentantul Concordia.
Piata muncii din Romania - inflexibila
Precizam ca, Confederatia Patronala Concordia, in parteneriat cu KPMG Romania, a prezentat in cursul datei de 14.02.2023, intr-o conferinta de presa, un studiu referitor la piata muncii din Romania, conform caruia piata fortei de munca ramane inflexibila, in conditiile in care doar 3% dintre contractele de munca sunt cu timp partial. Practic, regimul fiscal schimbat anul trecut nu a ajutat flexibilizarea, constata specialistii.
Precizam si ca la sfarsitul anului 2021, se inregistrau 2.412.290 de persoane aflate in intretinerea altor persoane sau a statului, sau care se intretin din alte venituri (chirii, dobanzi etc.), precum si cel al persoanelor casnice, echivalentul a aproximativ 21,9% din totalul populatiei inactive din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<