Guvernul doreste introducerea contractului de munca de tip teleworking. Ce presupune acesta

munca de la domiciliucontract teleworkingcontract de munca teleworking
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul Romaniei propune introducerea unui nou contract de munca, de tip teleworking, care ar trebui sa intre in vigoare pana in luna octombrie.

Ce presupune contractul de tip teleworking si care vor fi avantajele?

Contractul teleworking ii priveste pe cei care isi desfasoara activitatea de la distanta folosind tehnologia informatiei. In acest fel, angajatii isi vor moderniza modul de organizare al muncii si vor deveni mai productivi.

In acest sens si pentru a aduce anumite clarificari, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) a mentionat o serie de lucruri in ceea ce priveste activitatea de teleworking (telemunca):  ”Teleworking-ul reprezinta atat un mijloc pentru angajatori de a-si moderniza organizarea muncii, precum si un mijloc pentru angajati de a-si reconcilia munca si viata sociala, oferindu-le autonomie sporita in realizarea sarcinilor ce le revin. In contextul politicilor sociale europene MMJS ii propune sa incurajeze aceasta forma noua de organizare a muncii, astfel incat flexibilitatea si securitatea sa mearga mana in mana, iar calitatea locurilor de munca sa fie sporita iar sansele de integrare a persoanelor cu dezabilitati pe piata muncii sa creasca”, se arata in raspunsul oferit de MMJS, pentru Mediafax.

Practic, o persoana care lucreaza prin teleworking va fi orice persoana care lucreaza de la distanta conform folosind tehnologia informatiei, in cadrul unui contract de munca in care activitatea care ar putea fi efectuata si la sediul  angajatorului se efectueaza in mod regulat in afara sediului sau spatiilor respective.


Daca este sa vorbim despre conditiile de angajare, trebuie sa mentionam ca persoanele care vor lucreaza in regim de teleworking beneficiaza de aceleasi drepturi, garantate prin legislatia si prin contractele colective aplicabile, ca si persoanele similare care presteaza activitati in sediul angajatorului.


Putini stiu ca aceasta masura nu este ceva nou, aceasta a fost vehiculata si in 2007, de ministrul Muncii de atunci, Paul Pacuraru.

Pacuraru a incurajat inca de la acea vreme sustinerea acestui tip de munca, precizand ca utilizarea informatiei si a comunicarii prin intermediul mijloacelor moderne ar fi una dintre metodele de combatere a muncii la negru.

Teleworking-ul se va reglementa in curand prin lege

Prevederile  prezentei  legi  se vor aplica angajatorilor, salariatilor si reprezentantilor salariatilor, definiti conform prevederilor Legii 53/2003 – Codul Muncii.

Teleworking-ul reprezinta forma de organizare a muncii in care o activitate care ar putea fi efectuata in incinta organizatiei angajatorului, se realizeaza de catre un salariat, de la distanta fata de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, ca parte a unui contract de munca sau al unui act aditional la acesta, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a)activitatea se desfasoara in afara incintei angajatorului, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele;
b)activitatea se desfasoara in mod regulat in regim de teleworking, cel putin o data pe saptamana;
c)salariatul si-a exprimat acordul cu aceasta forma de organizare a muncii, prin semnarea contractului de munca sau al unui act aditional la acesta, dupa caz;


Lucratorul care desfasoara acest tip de activitate se va numi telesalariat.

Salariatul raspunde patrimonial fata de angajatorul sau pentru orice prejudiciu produs cu vinovatie in legatura cu pastrarea si utilizarea echipamentelor, tehnologiei, materiilor, materialelor, precum si a tuturor celorlalte bunuri primite de la angajator pentru derularea activitatii sale.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de la domiciliucontract teleworkingcontract de munca teleworking

Data aparitiei: 17 Aprilie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul doreste introducerea contractului de munca de tip teleworking. Ce presupune acesta Nota: 3.95 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]