Neplata contributiilor sociale de catre angajator. Modalitatea de recuperare a creantelor

08 Noiembrie 2007
08 Noiembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

 Un salariat angajat cu carnet de munca si-a facut lichidarea. Cu aceasta ocazie a aflat ca de anul trecut pana in prezent nu i-au fost platite contributiile sociale. Acesta ar vrea sa stie daca poate sa-si plateasca personal contributia la fondul de pensii pentru a nu-i fi afectata vechimea.

Raspuns:

Problema cu care se confrunta persoana in cauza este una frecventa.

Fata de asemenea situatii se impun cateva clarificari. Pe de o parte este important sa se afle daca angajatorul a transmis catre casa teritoriala de pensii declaratiile nominale privind proprii salariati, acestea fiind punctul de plecare in realizarea drepturilor garantate de Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Acest lucru se poate face la casa de pensii de la sediul angajatorului, solicitand certificate privind stagiul de cotizare.

De asemenea, precizam ca, in ceea ce priveste dreptul la pensie, neplata contributiei nu afecteaza realizarea acestui drept. Problema se pune insa in cazul contributiei de sanatate, care trebuie achitata integral pentru ultimele 6 luni, in vederea recunoasterii calitatii de asigurat, asa cum rezulta din prevederile art. 259 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind asigurarile sociale de sanatate, modificata si completata.

In ceea ce priveste persoana in cauza, plata din mana a contributiilor nu este solutia corecta si utila, cu atat mai mult cu cat institutiile gestionare au interes in recuperarea intregii creante.

Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta apanajul institutiilor statului iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]