Obligatia depunerii Cartii de munca la Casa de pensii revine persoanelor fizice care au lucrat inainte de aprilie 2001. La fel, persoanele juridice care pastreaza cartile de munca, au obligatia depunerii acestora la Casa de Pensii pentru salariatii care prezinta in cartea de munca inregistrari anterioare datei de 1 aprilie 2001.
In urma precizarilor au aparut o serie de intrebari de la dumneavoastra, de aceea am decis sa cerem sfatul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro. Cititi mai jos cateva raspunsuri extrem de importante.
Intrebare:
In cazul in care cartea de munca a fost SCANATA in 2009 de catre ITM, mai este necesara depunerea ei la casa de pensii pentru a fi rescanata?
Raspuns:
In situatia in care pe ultima fila a carnetului de munca sunt aplicate 2 stampile ale casei teritoriale de pensii continand mentiunile "preluat", respectiv "scanat", suntem de parere ca nu mai este necesar sa predati carnetul de munca la casa teritoriala de pensii.
![Ghidul HR-istului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3225-ghidul-hr-istul.png)
Ghidul HR-istului
![Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege](https://www.rs.ro/dbimg/product/3161-contractul-de-m.png)
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
![Orele suplimentare si munca in zi de repaus](https://www.rs.ro/dbimg/product/2945-orele-supliment.jpg)
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Daca pe carnetul de munca nu sunt aplicate ambele stampilele mentionate mai sus sau daca ati primit o adresa din partea casei teritoriale de pensii prin care vi se solicita sa predati carnetul de munca, recomandarea noastra este sa predati carnetul de munca. In acest sens, pe site-ul http://www.cpmb.rdsnet.ro/, sectiunea "Programe software", gasiti aplicatia soft "Program scanare CM_ITM_SCAN v.2.1.5" ce trebuie utilizata in vederea predarii carnetului de munca.
Intrebare:
Daca nu se mai gaseste cartea de munca si acum sunt in faza de reconstituire a ei sunt sanctionat?
Raspuns:
Sanctiunea prevazuta la art. 11 din H.G. nr. 1768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica numai in situatia in care carnetul de munca exista si nu a fost predat catre casa teritoriala de pensii in vederea preluarii datelor si/sau a scanarii acestuia. Neexistand carnetul de munca, nu veti putea fi sanctionat in baza prevederilor legale anterior mentionate.
Intrebare:
Sunt in posesia cartii de munca si nu mai beneficiez de indemnizatie de somaj. trebuie sa ma preezint la casa de pensii cu cartea de munca?
Raspuns:
Daca pe ultima fila a carnetului de munca nu sunt aplicate 2 stampile ale casei teritoriale de pensii continand mentiunile "preluat", respectiv "scanat", aveti obligatia de a preda carnetul de munca, potrivit prevederilor art. 9 din H.G. nr. 1.768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intrebare:
Cartile de munca care sunt la ITM trebuie sa fie ridicare de persoana in cauza si duse personal la casa de pensii? sau se ocupa ITM-ul?”
Raspuns:
Potrivit art. 10 din H.G. nr. 1.768/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectoratul teritorial de munca si casele teritoriale de pensii stabilesc, in baza unor protocoale, calendarul desfasurarii activitatii de predare a carnetelor de munca in vederea indeplinirii obligatiilor prevazute in actul normativ mentionat anterior