Veste buna pentru cei care asteapta pensiile recalculate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, doamna Violeta Alexandru, a anuntat recent ca numarul dosarelor de recalculare a pensiilor care inregistrau intarzieri a scazut la jumatate in ultimele 2 saptamani.
 
Schimbarea a venit in urma solicitarii ministrului adresate Casei Nationale de Pensii Publice privind situatia intarzierilor.
 
Conform comunicatului emis de Ministerul Muncii, daca in 15.11.2019 erau 14.452 de dosare cu termene mult depasite fata de cele 45 de zile prevazute in lege, in prezent mai sunt in aceasta situatie 8.767 de dosare.
 
Referitor la numarul total de dosare de recalculare nesolutionate, se precizeaza ca, la nivel national, sunt in lucru 22.937 de dosare, fata de 42.127 in 15.11.2019.
 
In urma acestor eforturi accelerate,  exista localitati in care nu mai sunt dosare de recalculare intarziate. Judetul Alba prezinta in continuare o problema majora, inregistrand 43% din numarul total de dosare restante. “Demnitarul a explicat ca in acest judet exista o problema de coruptie in care au fost implicati mai multi angajati, dar ca aceasta situatie treneaza de 5 ani. in acest context, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, doamna Violeta Alexandru, a anuntat ca urmeaza sa clarifice situatia managementului in vederea reducerii numarului inca mare de dosare intarziate: 3.771 din 8.767 inregistrate la nivel national", se arata in comunicatul oficial. 
 
Pe locul doi la capitolul intarzieri in solutionarea dosarelor cu probleme sunt si in Bucuresti, avand in vedere ca 20% din cifra restantelor provine din Capitala.
 
"Lucrurile merg intr-o directie buna, dar suntem departe de ceea ce eu imi doresc sa se intample. Revin la dumneavoastra in 2 saptamani, dupa ce voi tine in continuare in atentie modul in care se recupereaza restantele.  Dorinta mea este sa se ajunga exclusiv la situatii exceptionale, pe care sunt dispusa sa le discut cu casele locale de pensii, ca sa intelegem cauzele. Mesajul meu este clar: nu incetinim ritmul, nu ne oprim, trebuie sa ajungem la o reducere aproape de 0 si care sa ne aduca in situatia de a clarifica exclusiv cazurile exceptionale. Eu cred ca pana la sfarsitul anului vom avea o situatie clara asupra acestor situatii care necesita o documentare suplimentara. Le anticipez a fi legate de anumite perioade de activitate in strainatate a persoanelor.", a declarat Violeta Alexandru, conform comunicatului oficial. 
 
"Faptul ca am cerut respectarea termenului legal si m-am implicat personal pentru a cere  periodic situatii privind modul in care se lucreaza si modul in care se recupereaza intarzierile, mi-a aratat o situatie pe care o voi prezenta azi in sedinta de Guvern. Este vorba de generarea, prin incheierea dosarelor de recalculare, a nevoii de a primi fonduri suplimentare in vederea acoperirii acestor costuri. inclin sa cred ca problema, fiind cunoscuta de mai multa vreme, pentru ca sunt plati intarziate de jumatate de an, de trei sferturi de an, de peste un an, a fost de fapt o strategie deliberata de prelungire a perioadei recalcularii acestora, tocmai pentru ca urmeaza sa fie implicatii financiare, pe care PSD nu a dorit sa si le asume. Vreau sa asigur toate persoanele care astazi primesc decizii in urma procesului de recalculare ca vor primi sumele la care au dreptul si ca le voi reprezenta interesele legitime, astazi, in sedinta de Guvern. Voi solicita suplimentarea bugetului Casei Nationale de Pensii in vederea trimiterii banilor pe care ii merita pensionarii", a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale.
 
De asemenea, ministrul a facut apel la presedintele, inca in exercitiu, al Casei Nationale de Pensii Publice sa isi lamureasca situatia, amintind ca acesta a intrat in concediu medical imediat dupa numirea sa in functia de ministru, iar acest lucru ingreuneaza accesul la explicatiile de care ministrul are nevoie pentru a intelege cauzele disfunctionalitatilor din sistem.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe

Data aparitiei: 02 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Veste buna pentru cei care asteapta pensiile recalculate Nota: 3.61 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]