Specialistii raspund: Putem ponta salariata in CCC ca absenta nemotivat?

29 Ianuarie 2014
29 Ianuarie 2014
salariata in cccsalariata ccc concediu fara plataiesire cccconcediu de crestere a copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu situatia unei angajate a carei copil s-a nascut dupa data de 01.03.2012 si a carei contract este suspendat in ingrijire copil pana la 2 ani. Dansa trebuie sa revina la lucru inainte cu o luna de incetarea suspendarii contractului. Daca aceasta nu revine si nici nu isi face cerere de revenire, angajatorul are voie sa ii inceteze suspendarea si apoi sa o ponteze ca fiind absenta nemotivat?

Conform art. 11 din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit conform prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

1. Cel putin o luna din intreaga perioada a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu au solicitat acest drept.

2. in situatia in care persoana prevaxuta la lit. a) nu cere dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Conform art. 4 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010
privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din OUG 111/2010, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

In cazul in care acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

In concluzie, daca salariata nu cere concediu fara plata, nu revine la locul de munca si copilul nu a fost diagnosticat cu handicap, iar sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]