Avem de-a face cu situatia unei angajate a carei copil s-a nascut dupa data de 01.03.2012 si a carei contract este suspendat in ingrijire copil pana la 2 ani. Dansa trebuie sa revina la lucru inainte cu o luna de incetarea suspendarii contractului. Daca aceasta nu revine si nici nu isi face cerere de revenire, angajatorul are voie sa ii inceteze suspendarea si apoi sa o ponteze ca fiind absenta nemotivat?
Conform art. 11 din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit conform prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
1. Cel putin o luna din intreaga perioada a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu au solicitat acest drept.
2. in situatia in care persoana prevaxuta la lit. a) nu cere dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Conform art. 4 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din OUG 111/2010, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
In cazul in care acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
In concluzie, daca salariata nu cere concediu fara plata, nu revine la locul de munca si copilul nu a fost diagnosticat cu handicap, iar sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro