Despre cumulul de functii sau povestea unui editorial

09 Noiembrie 2007
09 Noiembrie 2007
cumul de functiisalariu de bazafisa postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

“Acea inspiratiune fara seaman….” Cred ca am primit zeci de sfaturi, “ponturi” sau chiar solutii despre cum trebuie scris un editorial. Niciunul insa despre ce te poate determina sa scrii un editorial, despre inspiratie. Consultand DEX-ul (www.dexoline.ro), am aflat ca inspiratia poate fi definita ca “stare psihica ce contribuie in cel mai inalt grad la crearea unor bunuri spirituale”, „forta launtrica creatoare”. Acum, imi este cat se poate de clar ca nu ma putea „sfatui” nimeni.

Totusi, atunci cand monitorul de 17 inchi pare de 100 inchi si se incapataneaza sa-mi arate o foaie alba (electronica), imi aduc aminte de un sfat: „Marcel, tine minte: editorialele se scriu de catre oameni si pentru oameni”. Intra pe www.campeanu.ro si o sa intelegi ce inseamna sa scrii pentru oameni.

Intr-adevar, nu este usor sa alegi subiectul, dar este foarte important ca randurile pe care le scrii sa cuprinda punctul tau de vedere, argumentele tale si nu doar o relatare seaca a faptelor, evenimentelor sau a unor texte de lege.

Am deschis aleatoriu Codul muncii la art. 35, care spune „Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.”


M-am aflat si eu in aceasta situatie, am avut doua contracte de munca (cu angajatori diferiti). Am procedat intocmai cum prevede textul de mai sus: am depus declaratiile cu privire la functia de baza. O relatie contractuala normala, nimic deosebit sub aspect juridic. Doar fiscal: am beneficiat de deducere personala de baza doar pentru veniturile salariale obtinute de la angajatorul unde aveam functia de baza si am depus doua fise fiscale atunci cand mi-am declarat veniturile.

Am intalnit insa, situatii in care un angajat avea incheiate doua contracte de munca cu acelasi angajator. Codul muncii permite acest lucru, dar angajatorul trebuie sa fie foarte atent atunci cand un salariat se afla in aceasta situatie.

Trebuie sa prevada foarte clar, prin fisa postului, care sunt atributiile corespunzatoare fiecarei functii, care este programul de lucru corespunzator fiecare functii. Nu putine au fost situatiile in care inspectoratele teritoriale de munca au refuzat inregistrarea celui de-al doilea contract individual de munca incheiat intre aceleasi parti, motivand ca se incalca prevederile art. 111 alin. (1) din Codul muncii (durata maxima legala a timpului de munca).

Cum art. 35 din Codul muncii nu distinge, nici inspectorii de munca nu ar trebui sa o faca. Sub aspect juridic, cumulul de functii la acelasi angajator este perfect posibil.

De ce este importanta determinarea functiei ca fiind de conducere sau de executie? Cat de mult a crescut piata recrutarii?  Care sunt elementele de siguranta care fac din fondurile de pensii un instrument solid? Castiga femeile care ocupa posturi cheie mai mult decat barbatii care ocupa aceleasi pozitii?

Gasesti raspunsurile pe www.LegislatiaMuncii.ro.

cons. jur. Marcel Vasile
administrator www.LegislatiaMuncii.ro



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]