Este important de stiu ca certificatul de concediu medical se prezinta anagajtorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Dar ce se petrece atunci cand un salariat este asigurat la alta casa de sanatate decat cea declarata de angajator?
In speta, vom raspunde unei intrebari legate de acest aspect, adresate in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
"Am un salariat care are concediu medical pe luna oct 2016, iar pe concediu medical este trecut: Asiguat in evidenta la CAS OPSNAJ, acum intreb daca angajatul nu a declarat ca este asiguat la opsnaj, concediul medical pentru oct il pot plati?"
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, atat timp cat salariatul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu medical, angajatorul are obligatia sa ii plateasca indemnizatia de concediu medical, exceptie facand situatiile enumerate la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 158/2005.
Chiar daca salariatul nu a declarat ca este asigurat la OSPNAJ, acest fapt nu reprezinta o situatie temeinic motivata pentru a nu i se plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Angajatorul trebuie sa aiba in vedere ca va depunde rectificativa la declaratia 112 ( declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate), in contextul declararii unei alte case teritoriale de asigurari de sanatate decat aceea la care este arondat salariatul.
Citeste mai multe in cadrul site-ului PortalCodulMuncii