Ce se intampla cand angajatul este asigurat la alta casa de sanatate decat cea declarata de angajator in formularul 112

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Noiembrie 2016
03 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
asigurare de sanatateconcediu medicalformularul 112 anaf
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Raportat la concediul medical, calculul si plata indemnizatiilor prevazute se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.

Este important de stiu ca certificatul de concediu medical se prezinta anagajtorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.


Dar ce se petrece atunci cand un salariat este asigurat la alta casa de sanatate decat cea declarata de angajator?


In speta, vom raspunde unei intrebari legate de acest aspect, adresate in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
"Am un salariat care are concediu medical pe luna oct 2016, iar pe concediu medical este trecut: Asiguat in evidenta la CAS OPSNAJ, acum intreb daca angajatul nu a declarat ca este asiguat la opsnaj, concediul medical pentru oct il pot plati?"

Este demn de mentionat inca de la inceput ca, atat timp cat salariatul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu medical, angajatorul are obligatia sa ii plateasca indemnizatia de concediu medical, exceptie facand  situatiile enumerate la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 158/2005.

Chiar daca salariatul nu a declarat ca este asigurat la OSPNAJ, acest fapt nu reprezinta o situatie temeinic motivata pentru a nu i se plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca.

Angajatorul trebuie sa aiba in vedere ca va depunde rectificativa la declaratia 112 ( declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate), in contextul declararii unei alte case teritoriale de asigurari de sanatate decat aceea la care este arondat salariatul.

Citeste mai multe in cadrul site-ului PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]