Cine poate beneficia de aceste dispozitii, conform Legii nr.284/2010
In 26 septembrie 2016, ICCJ a decis ca „sintagma "salarizat la acelasi nivel " vizeaza personalul din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, personalul din cadrul Consiliului Concurentei, al Curtii de Conturi, precum si din cadrul celorlalte autoritati si institutii publice. Potrivit art. 2. Alin. (1) lit.a) din Legea nr.284/2010: "Dispozitiile acestei legi se aplica personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, cat si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul
asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale."
Legea nr. 71/2015 si prevederile acesteia privind nivelul maxim de salarizare
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legea nr. 71/2015 a creat oportunitatea ca personalul incadrat in institutiile si autoritatile publice care avea un nivel al salariului de baza si al sporurilor mai mic decat cel stabilit la nivel maxim in cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice pentru fiecare functie, grad, treapta si gradatie, sa fie salarizat la nivelul maxim daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Astfel, ca urmare a adoptarii OUG nr.20/2016 aceste dispozitii trebuia sa se puna in aplicare de la intrarea in vigoare a Legii nr.71/2015, respectiv aprilie 2015, conform ICCJ. Dupa cum am mentionat, aceste dispozitii aveau in vedere acordarea salariului maxim la nivelul institutiei pentru persoane care ocupa aceleasi functii si indeplinesc aceleasi conditii de vechime si de studii cerute de lege.
In acest mod, bugetarii care indeplineau conditiile stabilite de Legea nr.71/2015 ar fi trebuit sa beneficieze de nivelul salariului maxim, inca din aprilie 2015.
Despre efectele Hotararii ICCJ, Codul de procedura civila a stabilit in cuprinsul art.521:
"(1) Asupra sesizarii, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se pronunta prin decizie, numai cu privire la chestiunea de drept supusa dezlegarii. (...)
(3) Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
In acest context, se intelege ca aceasta hotarara a ICCJ este obligatorie de drept pentru instante, dar nu si pentru autoritati sau institutii publice.
Astfel, personalul vizat care doreste sa beneficieze de aceste majorari salariale, prevazute de Legea 71/2015 trebuie sa dea in judecata institutia in care lucreaza. Doar in momentul in care vor obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens vor avea acces la acordarea salariului maxim aflat in plata la nivelul institutiei pentru persoane care ocupa aceleasi functii si indeplinesc aceleasi conditii.