Majorari salariale pentru bugetari. Trebuie sa dea in judecata institutia in care lucreaza

majorari salariale bugetarinivel maxim salarizare bugetaricresc salariile bugetarilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti tulburatoare pentru bugetari, dupa ce in data de 26 septembrie Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pronuntat o hotarare importanta referitoare la nivelul salariului maxim.


Cine poate beneficia de aceste dispozitii, conform Legii nr.284/2010


In 26 septembrie 2016, ICCJ a decis ca „sintagma "salarizat la acelasi nivel " vizeaza personalul din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, personalul din cadrul Consiliului Concurentei, al Curtii de Conturi, precum si din cadrul celorlalte autoritati si institutii publice. Potrivit art. 2. Alin. (1) lit.a) din Legea nr.284/2010: "Dispozitiile acestei legi se aplica personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, cat si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul
asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale."



Legea nr. 71/2015 si prevederile acesteia privind nivelul maxim de salarizare


Legea nr. 71/2015 a creat oportunitatea ca personalul incadrat in institutiile si autoritatile publice care avea un nivel al salariului de baza si al sporurilor mai mic decat cel stabilit la nivel maxim in cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice pentru fiecare functie, grad, treapta si gradatie, sa fie salarizat la nivelul maxim daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Astfel, ca urmare a adoptarii OUG nr.20/2016 aceste dispozitii trebuia sa se puna in aplicare de la intrarea in vigoare a Legii nr.71/2015, respectiv aprilie 2015, conform ICCJ. Dupa cum am mentionat, aceste dispozitii aveau in vedere acordarea salariului maxim la nivelul institutiei pentru persoane care ocupa aceleasi functii si indeplinesc aceleasi conditii de vechime si de studii cerute de lege.

In acest mod, bugetarii care indeplineau conditiile stabilite de Legea nr.71/2015 ar fi trebuit sa beneficieze de nivelul salariului maxim, inca din aprilie 2015.


Despre efectele Hotararii ICCJ, Codul de procedura civila a stabilit in cuprinsul art.521:


"(1) Asupra sesizarii, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se pronunta prin decizie, numai cu privire la chestiunea de drept supusa dezlegarii. (...)

(3) Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

In acest context, se intelege ca aceasta hotarara a ICCJ este obligatorie de drept pentru instante, dar nu si pentru autoritati sau institutii publice.

Astfel, personalul vizat care doreste sa beneficieze de aceste majorari salariale, prevazute de Legea 71/2015 trebuie sa dea in judecata institutia in care lucreaza. Doar in momentul in care vor obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens vor avea acces la acordarea salariului maxim aflat in plata la nivelul institutiei pentru persoane care ocupa aceleasi functii si indeplinesc aceleasi conditii.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorari salariale bugetarinivel maxim salarizare bugetaricresc salariile bugetarilor

Data aparitiei: 10 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Majorari salariale pentru bugetari. Trebuie sa dea in judecata institutia in care lucreaza Nota: 4.92 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]