Atentie! O.U.G. nr. 20/2016 modifica si completeaza OUG nr. 57/2015, ceea ce a starnit numeroase controverse si neintelegeri referitoare la stabilirea salariul de baza pentru angajatii institutiilor publice, treptele de salarizare, functiile de conducere sau remunerarea personalului care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Ministerul Muncii a raspuns celor mai frecvente intrebari pe tema O.U.G. nr. 20/2016.
Iata cateva dintre cele mai interesante intrebari si raspunsuri:
Ce se intelege prin sintagma “daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii” ?
Prin sintagma „isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii” se intelege aceeasi functie, acelasi nivel al functiilor, acelasi grad, aceeasi treapta, acelasi act normativ in temeiul caruia a fost stabilit salariul de baza.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In care situatii la stabilirea nivelului maxim in plata se tinea seama de “vechimea in specialitate “ ?
Vechimea in specialitate prevazuta de textul ordonantei de urgenta se refera la anumite categorii de personal din sistemul justitiei ale caror drepturi salariale se stabilesc in raport de vechimea in specialitate, si nu in raport de vechimea in munca.
Incepand cu luna august 2016 este necesara reincadrarea intregului personal sau se vor emite acte administrative de stabilire a salariului de baza doar pentru persoanele care inregistreaza modificari ale acestuia?
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20/2016 prevede reincadrarea personalului prevazut in anexele nr. 1 si nr. 2 la aceasta. Prin urmare, apreciem ca pentru restul personalului se vor emite acte administrative de stabilire a salariului de baza, doar daca acesta se modifica, in urma aplicarii prevederilor O.U.G. nr. 20/2016
Care sunt conditiile pe care o persoana trebuie sa la indeplineasca pentru a beneficia, incepand cu august 2016, de suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor?
Din textul de lege rezulta existenta a urmatoarelor conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru acordarea, incepand cu luna august 2016, a sumei compensatorii aferenta titlului stiintific de doctor, respectiv:
- sa detina titlul stiintific de doctor;
- sa isi desfasoare activitatea in domeniul in care a obtinut acest titlu(cum este, de exemplu, un functionar public absolvent de studii superioare de lunga durata in inginerie, a obtinut doctoratul in medicina veterinara si isi desfasoara activitatea intr-o structura cu atributii de medicina veterinara);
- sa nu beneficieze de suma compensatorie aferenta acestui titlu;
- sã existe in institutia sau autoritatea publicã respectivã sau, dupã caz, intr-o institutie sau autoritate publicã similarã, o functie similarã in platã cu acelasi grad/treapta profesionala si gradatie al carui salariu de baza sa cuprinda si suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor, inclusa in anul 2010 in acesta.
Cum se stabileste nivelul maxim al salariului de baza din cadrul institutiei, in situatia existentei unui salariat care beneficiaza de un nivel maxim, prin punerea in executar e a unor hotarari judecatoresti ?
Hotararile judecatoresti isi produc efectul doar in mod individual, modul de dobandire a beneficiilor dand caracterul de exceptie. Astfel, drepturile obtinute vor fi aplicate nominal si se va lua in calcul nivelul maxim a salariului stabilit in conditiile legii aflate in vigoare.
... citeste continuarea pe infoinstitutii.ro >>