Proiectul de lege pentru majorarea tichetelor de masa a fost votat in Senat, potrivit Mediafax, cu 77 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. In continuare, urmeaza sa fie supus votului in Camera Deputatilor. Guvernul a avizat negativ acest proiect, insa decizia finala va fi luata de catre deputati.
Cei 59 de parlamentari care au initiat proiectul si-au motivat propunerea prin necesitatea corelarii valorii unui tichet de masa cu valoarea medie a unei mese de pranz. Premisa de la care au pornit acestia este aceea ca statul are responsabilitatea de a garanta angajatilor posibilitatea unei mese pe zi, in timpul programului de lucru.
Astfel, in expunerea de motive a proiectului, initiatorii au aratat ca:
"Valoarea actuala a unui tichet de masa de 9,41 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 13 lei, iar in zone cu economie precara, cea mai ieftina masa de pranz sota 10 lei(..).
Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie care urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate a statului si a angajatorului pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru"
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In momentul initierii acestui proiect de lege, valoarea nominala a unui tichet de masa era de 9,41 lei. Va reamintim ca cea mai recenta majorare a valorii tichetelor de masa a fost aprobata in luna mai 2016, cand valoarea acestora a crescut cu 16 bani.
Acordarea tichetelor de masa este reglementata de Legea nr. 142 din 1998. Este decizia angajatorilor daca acorda sau nu tichetele de masa.
Aflati mai multe informatii despre cazurile in care nu pot fi acordate tichete de masa>>>