Va informam ca a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, iar acesta urmeaza sa fie promulgat de presedinte.
Astfel, valoarea maxima a unui tichet de masa va ajunge la 30 de lei, angajatorii nefiind obligati sa ofere tichete cu aceasta valoare. Aceasta masura era de asteptat, dat fiind faptul ca a fost anuntata de premierul Romaniei, ca facand parte din proiectul Sprijin pentru Romania.
Va reamintim ca, in momentul de fata, valoarea maxima a tichetului de masa poate ajunge la 20,17 lei pe zi, fiind stabilita prin ordinul comun al Ministerului Finantelor si cel a Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 366/209/2022.
Greseli frecvente care apar atunci cand acordati angajatilor diurna, tichete de masa, vouchere de vacanta, abonamente la servicii medicale!
Lucrarea "Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale" explica impecabil cum trebuie interpretata legislatia specifica si va fereste de erori costisitoare, detalii AICI >>>
Vouchere de vacanta 2022 - modificari pentru bugetari
De asemenea, proiectul de lege mai sus mentionat prevede schimbari si in ceea ce priveste voucherele de vacanta. Concret, acestea ar putea sa fie utilizate si de copiii titularilor pentru plata taberelor scolare care au loc pe teritoriul Romaniei.
Este demn de precizat ca aceasta schimbare va avea in vedere bugetarii, asa ca masura nu va fi valabila pentru salariatii din sectorul privat care beneficiaza de vouchere de vacanta.
Art.I. - Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 13 iulie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art.14. – Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 30 de lei.”
(…)
Art. II. – (1) Prevederile art.I pct.1 se aplica incepand cu data de 1 iulie 2022.
(2) Prin derogare de la prevederile art.33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1045/2018, cu modificarile ulterioare, valoarea nominala prevazuta la art.I pct.1 din prezenta lege se aplica si in semestrul II al anului 2022, precum si in primele doua luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie si martie 2023.
(3) Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la art.I pct.1 din prezenta lege, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna...citeste continuarea
proiectului de lege aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<