Astfel, in cazul in care angajatul a fost victima unui accident de munca sau in cazul in care sufera de o boala profesionala, acesta poate beneficia de ajutoare acordate pentru a obtine dispozitivele medicale menite sa corecteze si sa recupereze deficientele organice, functionale sau fizice rezultate.
Ce pasi trebuie sa indeplineasca angajatul pentru a beneficia de ajutoare in vederea procurarii dispozitivelor medicale?
1. Depunerea cererii
Salariatul trebuie sa depuna o cerere pentru decontarea contravalorii dispozitivelor medicale. Cererea se depune la Casa teritoriala de pensii pe raza careia isi au domiciliul.
Modelul cererii pentru acordarea de dispozitive medicale este prevazut in Anexa nr. 8 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Specialistii Portalssm.ro subliniaza faptul ca cererea trebuie insotita de documentele care sa faca dovada necesitatii dispozitivelor medicale respective in urma unui accidente de munca sau a unei boli profesionale.
Astfel, cererea de decontare este insotita in mod obligatoriu de recomandarea medicului curant.
De asemenea, alte documente necesare sunt urmatoarele:
a) in cazul accidentelor de munca, unul dintre acestea:
- formularul de inregistrare a accidentului de munca (FIAM)
- procesul-verbal avizat de Inspectoratul Teritorial de Munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului
- adeverinta de confirmare a inregistrarii accidentului de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca
b) in cazul bolilor profesionale, unul dintre acestea:
- fisa de declarare a cazului de boala profesionala (BP2)
- adeverinta de confirmare de la Directia de sanatate publica
2. Intocmirea dosarului
Dosarul se intocmeste dupa primirea cererii si a recomandarii medicului curant. Acesta va cuprinde, pe langa documentele mentionate, si copii ale procesului-verbal de cercetare, FIAM sau fisa BP2, dupa caz.
Dispozitivele medicale in vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice vor fi asigurate de Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM), prin personal propriu sau prin terti.