In termeni simpli, stresul este o reactie fizica si psihica la evenimentele si situatiile din viata noastra, asa-numitii stresori sau factori stresanti. Altfel spus, stresul este reactia corpului si a mintii noastre la stresori precum solicitari, amenintari, conflicte, frustrari sau schimbari.
Stresorii pot provoca stresul pozitiv, care conduce in general la rezolvarea constructiva a problemelor, dar pot contribui si la aparitia stresului negativ, numit si distres, care poate determina producerea unui incident periculos sau chiar a unui accident de munca.
Locurile de munca sunt pline de stresori care pot duce la aparitia stresului negativ. Ganditi-va un moment cat de mult timp petrecem muncind sau gandindune la munca noastra. Unii stresori la locul de munca sunt evidenti, altii mai putin evidenti, dar la fel de periculosi.
Volumul mare de munca, suprasolicitarea fizica, responsabilitatile neclare, lipsa implicarii in luarea deciziilor, conflictele cu sefii sau colegii, lipsa instruirii adecvate sunt exemple de factori de stres ce pot provoca accidente de munca.
Pentru a reduce numarul incidentelor periculoase si al accidentelor de munca provocate de stresul negativ, trebuie sa identificam si sa eliminam sau sa reducem factorii de stres care conduc la stresul negativ si sa transformam distresul in stres pozitiv.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Florina Mohanu, Redactor sef - Revista de Sanatate si Securitate in Munca