ATENTIE! Angajatii trebuie sa nu omita ca pentru a beneficia de plata concediului medical si a indemnizatiei au niste obligatii de indeplinit.
Angajatorul trebuie anuntat in maxim 24 de ore despre o astfel de situatie, iar angajatul trebuie sa prezinte certificatul medical eliberat de medicul de familie, pana la data de 5 a lunii urmatoare.
Este important de stiut ca acest concediu medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca sunt reglementate prin OUG nr. 158/2005 si Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 60/2006.
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem un angajat cu CIM partial de 6 ore zi care a avut accident de munca la angajatorul unde are functia de baza. Cum inregistram si calculam taxele concediul medical avand in vedere ca accidentul de munca nu s-a inregistrat la noi, la compania unde are CIM partial?"
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Codul Muncii
Concediul medical pentru accident de munca este reglementat de Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
Acest act normativ, spre deosebire de OUG 158/2005 nu reglementeaza posibilitatea ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de la toate locurile de munca.
In acest context, salariatul va beneficia de concediu medical si indemnizatie aferenta doar de la locul de munca unde s-a produs accidentul de munca. La alte locuri de munca va fi pontat absent motivat in baza unei copii a certificatului medical.
Sursa: PortalCodulMuncii