Cine poate fi responsabil cu protectia datelor?

responsabil protectia dateloratributii responsabil protectia datelorresponsabil protectia datelor mediu privat
Cine poate fi responsabil cu protectia datelor?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Articolul 37 alin. 5 din Regulamentul UE 2016/679 stabileste ca responsabilul cu protectia datelor sa fie „desemnat pe baza calitatilor profesionale si, in special, a cunostintelor de specialitate in dreptul si practicile din domeniul protectiei datelor, precum si pe baza capacitatii de a indeplini sarcinile prevazute la articolul 39”.
 

Responsabilul cu protectia datelor
 

– in domeniul public;
– in domeniul privat, raportat la situatiile prevazute expres de art. 37 RGDP (Regulamentul General privind Protectia Datelor).
 
 
Responsabilul cu protectia datelor poate fi angajat al operatorului/persoanei imputernicite de operator sau poate sa-­si indeplineasca sarcinile pe baza unui contract de prestari servicii.
 
In domeniul public, poate fi desemnat pentru mai multe autoritati sau institutii publice, luand in considerare structura organizatorica si dimensiunea acestora.

Calitati si competente responsabil protectia datelor:

 
Trebuie sa aiba capacitatea de a indeplini sarcinile. In acest sens sunt necesare anumite calitati personale (ex.: integritate si etica profesionala), cunostinte, dar si o anumita pozitie in cadrul organizatiei.
 
Trebuie sa aiba anumite calitati profesionale, astfel:
  • experienta in legislatia si practicile de protectie a datelor la nivel national si european, precum si o intelegere adecvata a RGPD;
  • nivelul necesar de cunostinte in domeniul protectiei datelor in functie de operatiunile de prelucrare a datelor efectuate si de nivelul de protectie necesar pentru datele cu caracter personal prelucrate;
  • sa inteleaga operatiunile de prelucrare efectuate, precum si sistemele de informatii si necesitatile in cazul unei autoritati sau institutii publice, responsabilul cu protectia datelor trebuie sa detina, de asemenea, cunostinte privind reglementarile legale referitoare la organizarea si functionarea acestora, precum si a procedurilor interne administrative ce vizeaza desfasurarea activitatii.
 
Principala preocupare a responsabilului cu protectia datelor trebuie sa fie respectarea Regulamentului General privind Protectia Datelor si a reglementarilor nationale incidente.
 
Este obligat sa pastreze secretul sau confidentialitatea in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor sale, in conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern.
 
Operatorul sau persoana imputernicita de operator, in ceea ce priveste raporturile cu responsabilul cu protectia datelor, este obligat:
 
sa publice datele de contact ale responsabilului (adresa postala, numar de telefon alocat special
si/sau o adresa de email alocata special);
sa comunice datele de contact ale responsabilului catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
 
Responsabilului cu protectia datelor ii este permis sa aiba si alte functii.
 
Acestuia ii pot fi incredintate si alte sarcini si atributii, cu conditia ca acestea sa nu dea nastere unor conflicte de interese (de ex.: nu poate fi director executiv, director operational, director financiar, seful serviciului medical, seful departamentului de marketing, seful departamentului de resurse umane sau seful departamentului IT).
 
Responsabilul pentru protectia datelor nu poate fi demis sau sanctionat de operator sau persoana imputernicita de operator pentru indeplinirea sarcinilor sale.
 
De exemplu, responsabilul nu poate fi demis pentru oferirea unui sfat conform sacinilor sale.
Un responsabil cu protectia datelor ar putea fi totusi demis, in mod legal, din alte motive decat cele privind indeplinirea sarcinilor sale in aceasta calitate.
 
ATENTIE!
 
De exemplu, responsabilul poate fi demis in caz de furt, hartuire ori o abatere grava similara.
 
 
...mai multe cazuri practice si explicatii conferite de specialisti pe PortalCodulMuncii >>>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
responsabil protectia dateloratributii responsabil protectia datelorresponsabil protectia datelor mediu privat

Data aparitiei: 30 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cine poate fi responsabil cu protectia datelor? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]