Putem sa retinem din salariul angajatilor atunci cand acestia au produs pagube, cand au efectuat mai multe zile de concediu de odihna si apoi le inceteaza contractul sau in alte situatii?
Ei bine, asa cum ne spun specialistii, retinerile din salariu se realizeaza doar atunci cand avem o hotarare in acest sens.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
"S-a sustinut ca textul din Codul muncii care interzice retinerile din salariu cu titlu de daune in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive este neconstitutional.
Examinand critica, Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 24/2003 a constata ca aceasta este nefondata.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
”Interdictia retinerii din salariu cu titlu de daune, fara ca datoria sa fie scadenta, lichida si exigibila, constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, prevazuta de art. 164 alin. (2) din Codul muncii, este menita sa elimine arbitrariul din reglementarile anterioare, cand conducerea unitatii stabilea existenta pagubei, intinderea acesteia, lua masuri de recuperare prin dispozitie de imputare si proceda de indata la retinerea din drepturile salariale, urmand ca salariatul sa se adreseze organelor de jurisdictie pentru apararea intereselor sale legitime.
In conditiile statului de drept, valoare consacrata prin art. 1 alin. (3) din Constitutie, raspunderea patrimoniala pentru daune se impune sa se stabileasca de catre instantele de judecata, care, potrivit art. 123 alin. (1) din Constitutie, infaptuiesc justitia in numele legii.
Acelasi principiu constitutional mai impune ca orice executare silita sa aiba la baza un titlu executoriu valabil.
Aceasta insa nu lezeaza libertatea contractuala, deoarece partile contractante pot conveni de comun acord asupra modalitatilor de executare sau de stingere a obligatiilor lor reciproce.
De asemenea, nu este ingradit nici dreptul salariatului sa consimta de bunavoie la recuperarea eventualelor daune cauzate de el, fara sa astepte pronuntarea unei hotarari judecatoresti.
Ipoteza reglementata de alin. (2) al dispozitiei legale criticate se refera doar la situatiile in care salariatul nu acopera de bunavoie dauna cauzata angajatorului.
Dispozitia legala prohibitiva se inscrie in cadrul masurilor de protectie a drepturilor salariale, in consens si cu prevederile art. 8 alin. (1) din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii privind protectia salariului nr. 95/1949, ratificata de Romania prin Decretul nr. 284/1973, prevederi potrivit carora Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decat in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarare arbitrala."
Va amintim pe aceasta cale faptul ca orice prejudiciu pe care salariatul il realizeaza trebuie sa fie recuperat conform anumitor proceduri standard.
Daca exista acordul partilor pentru recuperarea contravalorii prejudiciului, aceasta nu poate fi mai mare cat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
In situatia in care s-a savarsit un prejudiciu cu o paguba mai mare de 5 salarii minime, actiunea in instanta este in continuare obligatorie chiar daca salariatul isi recunoaste vina si ar fi dispus, de altfel, sa acopere de bunavoie prejudiciul. Nu va aduce bani la casieria unitatii pentru a acoperi prejudiciul.
Daca prejudiciul este mai mic de 5 salarii minime iar salariatul nu isi recunoaste vina si nu este de acord sa efectueze plata de bunavoie, actiunea in instanta este din nou necesara, chiar daca discutam despre contravaloare a prejudiciului sub 5 salarii minime.
Nu retinem din salariu niciun fel de suma daca nu avem o hotarare judecatoreasca in acest sens.
Nici macar atunci cand contractul de munca inceteaza iar salariatul are zile de concediu de odihna efectuate in plus, nu ii vom retine din salariu. Nu ii vom opri din tichetele de masa ce i se cuvin sau din alte tipuri de beneficii salariale si extrasalariale pentru a compensa pierderea baneasca. Vom stabili de comun acord cum se vor recupera indemnizatiile de CO pentru zilele efectuate in plus fata de cele cuvenite. Salariatul poate acoperi aceste sume la casieria unitatii, de bunavoie.
Retinerile din salariu care nu sunt efectuate conform legii in vigoare sunt considerate a fi retineri abuzive, chiar daca s-a produs un prejudiciu real si demonstrabil. Solutia este intotdeauna sa respectam procedurile legale pentru a recupera orice fel de prejudiciu, fie acesta mai mic sau mai mare de 5 salarii minime pe economie.