legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Recuperarea prejudiciului produs de angajati. Ce trebuie sa faca angajatorul?

OUG 57/2019recuperare prejudiciucodul administrativ
In cazul in care salariatul isi prejudiciaza angajatorul, in desfasurarea activitatii sale, va trebui sa il despagubeasca. De exemplu, in mod firesc, daca strica echipamentul utilizat in activitatea de productie, salariatul va trebui sa acopere aceasta dauna.
 
Doar ca legislatia muncii este una protectiva pentru salariat, astfel incat recuperarea pagubei nu se va face ca in dreptul comun. Normele cuprinse in Codul muncii la art. 253-259 din Codul muncii au un puternic caracter protectiv si derogatoriu de la dreptul civil: acoperirea prejudiciului se va putea face de buna-voie numai pana la suma de 10.400 lei (cinci salarii minime pe tara), iar orice despagubire care depaseste aceasta suma va putea fi solicitata doar in instanta, si apoi retinuta din salariu in limita a unei treimi din acesta.
 
Chiar daca partile ar dori sa deroge de la aceste reguli, odata cu incheierea contractului individual de munca, ele nu o vor putea face. Astfel, prin Decizia nr. 19/2019, publicata in Monitorul oficial nr. 573 din 12 iulie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca prevederea unei clauze penale in contractul individual de munca, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei astfel negociate. Inalta Curte a considerat ca valabilitatea unei clauze penale ar incalca art. 38 din Codul muncii, potrivit caruia salariatul nu poate renunta la niciunul dintre drepturile sale.
 
Intr-adevar, printr-o astfel de clauza penala s-ar evalua anticipat intinderea pagubei pe care angajatorul ar incerca-o din neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor de serviciu ale salariatului. Angajatorul nu ar mai fi obligat sa dovedeasca existenta si intinderea pagubei.
 
Este adevarat ca partile pot sa incheie, prin nota de evaluare si constatare, o intelegere cu privire la recuperarea pagubei in limita a 10.400 de lei, dar aceasta intelegere este valabila numai daca s-a incheiat dupa producerea pagubei, nicicum inainte.
Daca s-ar admite valabilitatea clauzei penale la incheierea contractului individual de munca, aceasta ar insemna crearea unui regim juridic mai dezavantajos pentru salariat decât cel stabilit prin Codul muncii, salariatul renuntand la normele de protectie prevazute de Codul muncii privind raspunderea patrimoniala. De aceea, o clauza penala in contractul individual de munca este nula, chiar si pentru sume mai mici de 10.400 lei.
 
Stabilirea prejudiciului si a despagubirilor datorate de salariat nu se pot realiza nici in baza unei decizii de imputare sau a unui angajament de plata. Spre deosebire de salariati, in cazul functionarilor publici aceste instrumente sunt in continuare valabile. Raspunderea functionarilor publici nu este guvernata de Codul muncii, ci de Codul administrativ, aprobat recent prin Ordonanta de urgenta nr. 57/2019, publicata in Monitorul Oficial nr. 555 din 5 iulie 2019. Asadar, pentru functionarii publici este posibila emiterea de decizii de imputare, respectiv asumarea de angajamente de plata. Aceste documente, daca nu sunt contestate la instanta de contencios administrativ, constituie titluri executorii.
 
Astfel, potrivit art. 500 din Codul administrativ, repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei publice se dispune prin emiterea de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, dupa caz, prin asumarea unui angajament de plata.
 
In concluzie, recuperarea prejudiciilor produse de angajati (salariati sau functionari publici) se poate face numai in conditiile impuse de lege; partile nu au libertatea de a modifica, prin intelegerea lor, aceste reguli.

Raspuns oferit de Raluca Dimitriu, Profesor Universitar Doctor, pentru PortalCodulMuncii.ro!

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 57/2019recuperare prejudiciucodul administrativ

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 03 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Recuperarea prejudiciului produs de angajati. Ce trebuie sa faca angajatorul? Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]