Nu poti reglementa atitudinea fata de munca. Adevarat. Dar poti sa o cizelezi

muncaatitudinea fata de munca. resurse umanedreptul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Urmaresc in mod atent materialele scrise de Directorul Revistei de Drept Social, Costel Gilca. Reuseste sa scoata in evidenta cateva dintre cele mai importante aspecte de care sa tii cont daca te implici in dreptul muncii.
 
Recent a scris un lucru deosebit de interesant, referitor la faptul ca nu poti reglementa atitudinea fara de munca.
 
"Relatia de munca implica fara indoiala reglementearea acesteia, reglementare care ia forma dreptului muncii, pe care il regasim in legislatia unei tari. Dincolo insa de aceasta reglementare, exista ceva care nu se poate reglementa: atitudinea fata de munca.

Aceasta  atitudine fata de munca se construieste in familie si ea la randul ei produsul societatii."

Si are dreptate pana la capat. Nu poti reglementa atitudinea fata de munca. Dar tine cont ca ea se construieste inca din copilarie.

Se construieste inca din primii ani de viata, cand spui copilului sa nu alerge, fiindca transpira.

Si mai tarziu ii spui "Servici usor" in loc sa ii spui "Spor la treaba" sau sa il indemni sa munceasca bine si cu spor, sa traga tare ca sa se bucure de rezultatele lui.

Mai puncteaza la final, lamuritor, Costel Gilca: "Asadar, avem o gena culturala care se transmite din generatie in generatie, pentru ca aceste expresii se transmit din generatie in generatie, aceste atitudini se transmit si ele: "sa nu alergi mama ca transpiri" se transforma in "serviciu usor" iar replica acestui copil devenit adult este: ma duc/ vin de la scarbici!"
 
Adevarat. Despre scarba cu care se vine la munca am scris si eu, recent. Va invit sa cititi aici despre cat de daunatoare este aceasta forma de munca.
 
La final, realizam ca am venit "de acasa" cu anumite forme de reglementare a atitudinii fata de munca. Unii au adus cu sine principii care ii ajuta, ii pun in avantaj. Altii au adus cu sine concepte daunatoare, reguli care ii trag in jos, idei care le spun ca munca este munca si nu poate sa iti placa, ca munca este pentru plata facturilor si cam atat... Viata se traieste in weekend...
 
Trist. Dezolant. Sa speram ca cei carora li s-au inoculat astfel de preconceptii stiu ca trebuie sa se scuture de ele. Sa le lase in urma, acolo unde le este locul, pentru ca viitorul sa fie unul stralucit.
 
Sa aveti succes in tot ce faceti, curaj profesional si cariere stralucite!


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
muncaatitudinea fata de munca. resurse umanedreptul muncii

Data aparitiei: 29 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nu poti reglementa atitudinea fata de munca. Adevarat. Dar poti sa o cizelezi Nota: 3.56 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]