Ce este micromanagementul si cum afecteaza acesta angajatii

Ce este micromanagementul si cum afecteaza acesta angajatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eficienta angajatilor la locul de munca este puternic influentata de felul in care acestia sunt coordonati si motivati sa-si atinga obiectivele. Un manager orientat inspre a controla totul indeaproape si care se concentreaza pe procesul de lucru mai mult decat pe rezultatul final poate sa descurajeze angajatii si sa le diminueze eficienta.


Astfel de practici definesc micromanagementul si pot dauna sanatatii organizationale. Afla ce inseamna micromanagementul si care sunt efectele sale negative din articolul de mai jos.

Ce este micromanagementul si cum il poti identifica

Un manager care abordeaza practici de micromanagement refuza sa delege sarcinile si nu are incredere in angajatii sai. Acesta prefera sa indeplineasca sarcinile de unul singur si nu investeste salariatii cu increderea necesara pentru a duce la indeplinire sarcini complexe, care i-ar putea ajuta sa evolueze. Totodata, ia toate deciziile referitoare la actiunile echipei si nu le permite angajatilor sa fie independenti, chiar daca anumite lucruri ar intra in aria lor de competenta. Dorinta de a controla totul si atentia excesiva la detalii vor demotiva angajatii, care vor tinde sa se simta nefolositori si fara valoare.


In micromanagement, managerii nu solicita si nu accepta feedback din partea salariatilor. In plus, acestia tind sa isi impuna propriile modalitati de rezolvare a unei sarcini, fara a tine cont de abilitatile angajatilor sau de stilul de lucru al fiecarei persoane.


Supervizarea excesiva a echipei, din teama de a nu pierde controlul, este o alta caracteristica a micromanagementului. Deopotriva, un micromanager se va concentra pe procesul de lucru mai mult decat pe rezultatul final, se va implica in rezolvarea fiecarei sarcini si va simti nevoia sa aiba controlul permanent asupra fiecarui angajat, indiferent de cat de priceput sau experimentat este acesta.

Cum sa inlaturi micromanagementul din organizatie

Micromanagementul poate deveni o problema serioasa pentru organizatie, avand ca rezultat lipsa de motivatie a salariatilor si reducerea eficientei acestora. Aceasta practica de management poate fi inlaturata printr-o serie de actiuni punctuale, care isi vor dovedi eficacitatea in timp.


  • In prima instanta, o planificare detaliata a activitatilor si termenelor limita poate fi de un real folos pentru un manager care tinde sa controleze toate actiunile indeaproape. Acesta poate utiliza un calculator zile lucratoare pentru a-si crea o viziune de ansamblu asupra perioadei urmatoare si timpului necesar pentru a duce la bun sfarsit un anumit obiectiv. 
  • Ulterior, dupa ce sarcinile au fost delegate fiecarui angajat, managerul poate verifica progresul final si incadrarea in termenul limita, fara a se opri asupra fiecarui detaliu.
  • Pentru a gestiona cat mai bine activitatile echipei, managerul poate organiza intalniri periodice care sa masoare progresul angajatilor. Superiorul poate interveni la nevoie, pentru a oferi suport, doar daca angajatii semnaleaza anumite probleme sau nu pot gestiona eficient o anumita sarcina.
  • Feedback-ul bidirectional este extrem de important pentru eliminarea micromanagementului. In acest sens, este esential ca managerul sa solicite si sa primeasca feedback din partea angajatilor, pentru a intelege care sunt punctele slabe din interactiunea cu echipa si unde este nevoie sa se produca schimbari.

Cum afecteaza micromanagementul angajatii din companie

In general, micromanagementul afecteaza dezvoltarea fireasca a angajatilor si ii determina sa stagneze. Acestia vor resimti permanent presiunea generata de controlul excesiv si isi vor pierde increderea in abilitatile proprii. In plus, micromanagementul este asociat cu o stima de sine scazuta a salariatilor, care vor tinde sa se blameze pentru lipsa de sarcini complexe si absenta autonomiei in rezolvarea oricarui task.


Lipsa de incredere a superiorilor va scadea productivitatea angajatilor, iar stresul acumulat ca urmare a controlului excesiv ii va face sa se orienteze inspre o noua oportunitate profesionala.


O comunicare sanatoasa si transparenta cu angajatii poate elimina problemele relationate cu micromanagementul si poate imbunatati procesele de lucru. Un manager nu trebuie sa indeplineasca sarcini multiple, care sa-l epuizeze si care sa-i ocupe cea mai mare parte a timpului, ci trebuie sa coordoneze echipa pentru a lucra eficient si pentru a-si atinge potentialul maxim.


Sursa foto: Shutterstock

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 04 Iulie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este micromanagementul si cum afecteaza acesta angajatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Servicii turistice. Vouchere de vacanta. DeosebiriIntrebare: Am rugamintea sa ne ajutati cu diferentele dintre voucherele de vacanta pentru salariati si sumele pentru decontarea serviciilor turistice care intra in plafonul de 33 % din salariu si care sunt neimpozabile in aceasta limita. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca sumele pentru decontarea serviciilor turistice pentru salariati se acorda doar la functia de baza sau se pot acorda si de catre angajatorii la care salariatii nu au functia de baza (si care este baza legala-unde este mentionat acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Ucraineni. Prelungire CIM pe durata asigurarii protectiei temporareIntrebare: Un cetatean ucrainian, posesor al unui permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare eliberat la 18.05.2022 a fost angajat cu contract individual de munca pe perioada determinata de 12 luni incepand cu 01.09.2022, urmand 2 prelungiri succesive de cate 6 luni. La data de 30 08.2024 este termenul de incetare a contractului de munca, la 24 de luni de la angajare. Avand in vedere prelungirea pana la data de 04.03.2025 a programului de protectie temporara si OU 96/2024 privind acordarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]