REVISAL 2019: Cum se inregistreaza orele platite in cursul noptii sau in weekend?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Februarie 2019
06 Februarie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
revisal ore platite weekendrevisal munca de noapterevisal 2019revisal 2019 modificari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat inca de la bun inceput ca, potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.


"Va rog sa ne precizati punctul de vedere al dumneavoastra in legatura cu modul de inregistrare la REVISAL, a orelor platite pentru timpul lucrat in cursul noptii, precum si a orelor platite pentru lucru in weekend tinand cont de faptul ca acestea variaza de la luna la luna.", se intreba cineva in cadrul PortalInstitutiiPublice.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Conform art. 3 alin. (2) din HG 905/2017, registrul se intocmeste in forma electronica iar angajatorii completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor.


Exista doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:

a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.


In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca, iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.

Asadar, angajatorul va reglementa in Regulamentul intern modalitatea de acordare a zilelor de repaus saptamanal cand anumiti salariati lucreaza in zilele de sambata si duminica.


...citeste mai multe despre Revisal pe PortalInstitutiiPublice >>>


ATENTIE!

Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, in cadrul unei saptamani de lucru.


Pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, se acorda un spor la salariu, spor negociat de partile contractante in contractul de munca si neaparat repausul saptamanal in natura in cadrul unei saptamani de lucru.


Munca de noapte - ce trebuie sa stie angajatorul

Conform art. 129 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Prin urmare, un salariat poate sa presteze activitate noaptea in intervalul cuprins intre 22,00-6,00 dar sa nu fie un salariat de noapte in sensul din Codul muncii.

Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

IMPORTANT!

Daca salariatul presteaza activitate noaptea, dar nu este salariat de noapte, nu exista obligatia legala de a compensa munca prestata noaptea.



...citeste mai multe despre Revisal pe PortalInstitutiiPublice >>>


Noul Registru de evidenta a salariatilor (REVISAL). Ce trebuie sa stie orice angajator in 2019



In cuprinsul acestuia se vor inregistra, ca si pana acum, elementele contractului individual de munca, precum si modificarea acestor elemente. Care este insa termenul inregistrarii modificarilor?

Regula: Modificarea oricarei clauze contractuale se inregistreaza in preziua in care intervine. Aceasta regula a fost introdusa inca din vara, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017...citeste mai multe despre REVISAL 2019 aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]