Situatia tocatorului uman de hartii a fost adus in atentie tuturor HR-istilor acum ceva timp. Era vorba despre o fosta angajata care a povestit pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca a primit ca unica sarcina de serviciu sa rupa hartii cu mainile, fara foarfeca sau alt instrument ajutator, dupa ce a contestat in instanta propria demitere.
Cu alte cuvinte, a fost data afara din firma, a atacat in instanta demiterea, judecatorii i-au dat dreptate si angajatorii au fost obligati sa o reprimeasca la munca.
In momentul in care angajata a fost reangajata, compania a decis sa inceapa un nou "business" - transformarea documentelor confidentiale in confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio - "varianta fun", asa cum a fost denumita in sedinta conducerii firmei.
Acest post urma sa fie ocupat de fosta secretara.
"Distrugerea documentelor se face intotdeauna manual in situatia inscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigura ca nu exista documente care sunt aruncate la gunoi fara sa fi fost inainte distruse", spune Roger Coat, administratorul companiei Assystem Romania, declaratie facuta pentru HotNews.ro.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"Assystem Romania a facut dovada indeplinirii obligatiilor dispuse prin hotararea noastra, adica dovada platii si publicarea unui rezumat al CNCD in Curierul national din 17 decembrie 2014".
"Salut faptul ca au admis ca au gresit, ca asta dovedeste plata amenzii, si sper sa invete din acest caz, atat Assystem, cat si orice angajator care a putut sa incalce demnitatea umana", a declarat Csaba Asztalos pentru HotNews.ro. Acesta a spus ca CNCD a aplicat amenzi "constant si consistent, dupa acest precedent".
Compania Assustem Romania a platit amenda de 20.000 de lei, aplicata de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Magistratii au respins cererea companiei ca decizia CNCD sa fie anulata. Fostei angajate i-au fost platite cheltuielile de judecata, de 3000 de lei!
Decizia a fost luata pe data de 4 decembrie 2013, in unanimitate, ca "obligarea unei persoane sa distruga manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces castigat de persoana in cauza impotriva firmei angajatoare reprezinta discriminare, hartuire si incalca dreptul la demnitate".