Stim deja faptul ca legiuitorul a stabilim ca obligatie a angajatorilor asigurarea formarii profesionale pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Atentie la faptul ca toate cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.
Cu toate acestea, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului (art. 196 alin. (1) din Codul muncii ).
Asa cum precizeaza si specialistii PortalCodulMuncii.ro, si femeia de serviciu si soferul au sanse egale la formare profesionala.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Conform prevederilor art. 157 din Codul muncii , in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
In aceasta situatie indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1) din Codul muncii .
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro