Incredibil dar adevarat. Exista un loc in Europa unde este ILEGAL sa nu ai casa si serviciu. Cand vom discuta despre aceeasi situatia si in Romania? Cu siguranta nu prea curand... Pana atunci, sa citim un articol care ne binedispune total, despre un oras magnific in care am fi oricand gata sa ne mutam, pentru totdeauna cel mai probabil!
Care este orasul despre care discutam astazi? Longyearbyen este orasul din Norvegia, unde rata criminalitatii este mai mica de 1%. Orasul are cca 3000 de locuitori si o suprafata de doua ori cat a statului New Jersey.
Tot orasul are doar 6 ofiteri de politie si o singura celula pentru detinuti, unde nu a mai calcat om de picior de mai mult de un an! Interesant... Ar fi o experienta cel putin interesanta sa traim intr-un astfel de oras.
Care este explicatia pentru o astfel de situatie? Ei bine, in comunitatea din Longyearbyen, somajul este ilegal. Cei care nu au un loc de munca constant nu pot locui in oras. Mai mult, nu poti locui in oras decat daca ai o locuinta.
Prin impunerea acestor masuri, guvernatorul Odd Olsen s-a asigurat ca fiecare persoana detine venit stabil si familiile lor vor fi mereu intretinute, fara sa existe riscul de a ramane in strada.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Cu toate ca exista o contradictie fata de legislatia din Norvegia, oficialii din Longyearbyen spun ca acesta este singura solutie pentru ca societatea sa functioneze astfel.
Cand si in Romania o astfel de situatie?
Orasul este faimos pentru experimentele care au avut loc in ultimii ani. Se stie faptul ca in anul 2008, in Longyearbyen a fost construit un depozit de seminte care sa pastreze cca 100 de milioane de specii de plante de pe glob. In momentul de fata specialistii au ajuns la jumatate din acest target.
Longyearbean a fost orasul selectat pentru aceasta sarcina pentru ca aici exista un nivel extrem de mare de stabilitate seismica. Seiful cu plante este sapat in sol inghetat in permanenta in teritoriul arctic. Semintele sunt impachetate in folie de aluminiu si sunt inconjurate de ziduri de un metru grosime. Seiful are un tunel de 125 de metri lungime si este sapat in stanca.
sursa: BusinessMagazin.ro