Angajtorul are obligatia legala de a lua masurile tehnico-organizatorice pentru a evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori. In cazurile in care nu se poate evita manipularea manuala a maselor de catre lucratori, trebuie sa fie puse la dispozitia acestora mijloacele corespunzatoare, in special echipamente mecanice, pentru a reduce riscul pe care il implica acest tip de activitate.
DEFINITIE
Prin manipularea manuala a maselor se intelege orice tip de transport sau sustinere a unei mase de catre unul ori mai multi lucratori, inclusiv ridicarea, asezarea, impingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, datorita caracteristicilor acesteia sau conditiilor ergonomice necorespunzatoare, prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare.
Accidentele de munca si bolile profesionale pot fi prevenite prin eliminarea sau cel putin reducerea riscurilor asociate manipularii manuale a maselor. Se recomanda respectarea urmatoarelor masuri de prevenire, in aceasta ordine de prioritate:
Eliminarea - se ia in considerare posibilitatea evitarii manipularii manuale a maselor, de exemplu utilizand echipamente de manipulare electrice sau mecanice, precum transportoarele sau stivuitoarele.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Masurile tehnice - daca manipularea manuala nu poate fi evitata, trebuie luata in considerare utilizarea unor dispozitive de ajutor asemenea elevatoarelor, carucioarelor si dispozitivelor de ridicare sub vid.
Masurile organizatorice, cum ar fi alternarea activitatilor si introducerea de pauze suficient de lungi, trebuie luate in considerare doar daca eliminarea sau reducerea riscurilor asociate manipularii manuale a maselor nu este posibila.
Furnizarea de informatii privind riscurile si efectele negative pe care le are manipularea manuala a maselor asupra sanatatii si instruirea in vederea utilizarii echipamentelor si a tehnicilor corecte de manipulare.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind informarea lucratorilor cu privire la riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si cu privire la masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul intreprinderii, cat si la nivelul fiecarui post de lucru si/sau fiecarei functii, conform art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.
Autor - Florina Mohanu
Sursa: Ghid Practic Securitatea si Sanatatea in Munca