Protectia Muncii: Manipularea manuala a maselor la locul de munca

ssmmanipulare masemanipulare mase la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajtorul are obligatia legala de a lua masurile tehnico-organizatorice pentru a evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori. In cazurile in care nu se poate evita manipularea manuala a maselor de catre lucratori, trebuie sa fie puse la dispozitia acestora mijloacele corespunzatoare, in special echipamente mecanice, pentru a reduce riscul pe care il implica acest tip de activitate.

DEFINITIE
Prin manipularea manuala a maselor se intelege orice tip de transport sau sustinere a unei mase de catre unul ori mai multi lucratori, inclusiv ridicarea, asezarea, impingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, datorita caracteristicilor acesteia sau conditiilor ergonomice necorespunzatoare, prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare.

Accidentele de munca si bolile profesionale pot fi prevenite prin eliminarea sau cel putin reducerea riscurilor asociate manipularii manuale a maselor. Se recomanda respectarea urmatoarelor masuri de prevenire, in aceasta ordine de prioritate:

Eliminarea - se ia in considerare posibilitatea evitarii manipularii manuale a maselor, de exemplu utilizand echipamente de manipulare electrice sau mecanice, precum transportoarele sau stivuitoarele.

Masurile tehnice - daca manipularea manuala nu poate fi evitata, trebuie luata in considerare utilizarea unor dispozitive de ajutor asemenea elevatoarelor, carucioarelor si dispozitivelor de ridicare sub vid.

Masurile organizatorice, cum ar fi alternarea activitatilor si introducerea de pauze suficient de lungi, trebuie luate in considerare doar daca eliminarea sau reducerea riscurilor asociate manipularii manuale a maselor nu este posibila.

Furnizarea de informatii privind riscurile si efectele negative pe care le are manipularea manuala a maselor asupra sanatatii si instruirea in vederea utilizarii echipamentelor si a tehnicilor corecte de manipulare.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind informarea lucratorilor cu privire la riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si cu privire la masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul intreprinderii, cat si la nivelul fiecarui post de lucru si/sau fiecarei functii, conform art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.



Autor - Florina Mohanu
Sursa: Ghid Practic Securitatea si Sanatatea in Munca



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmmanipulare masemanipulare mase la locul de munca

Data aparitiei: 05 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia Muncii: Manipularea manuala a maselor la locul de munca Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]