Cum se poate acumula experienta in domeniul SSM pentru a putea activa ca serviciu extern?
Care este procedura pe care o putem urma? Persoanele care doresc sa acumuleze experienta in domeniu pot lucra ca voluntari in cadrul unei firme prestatoare de servicii SSM si asa se poate acumula experienta necesara?
Raspunsul specialistilor ClubLegislatiaMuncii.ro: "Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 va trebuie specializare"Evaluator de riscuri" si vechime in domeniul SSM de min. 5 ani dovedita cu documente.
Voluntariatul reprezinta participarea voluntarului persoana fizica la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup(Legea nr. 78/2014).
Asadar nu puteti sa lucrati ca voluntar."
Ce trebuie sa stim despre informarea lucratorilor, conform Legii nr. 319 din 2006: Art. 20. - (1) Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de munca sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrari speciale.
(2) Instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie:
a) adaptata evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri;
b) periodica si ori de cate ori este necesar.
(3) Angajatorul se va asigura ca lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior, care desfasoara activitati in intreprinderea si/sau unitatea proprie, au primit instructiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate si sanatate in munca, pe durata desfasurarii activitatilor.
(4) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca au dreptul la instruire corespunzatoare.
Art. 21. - (1) Instruirea prevazuta la art. 20 alin. (1), (2) si (4) nu poate fi realizata pe cheltuiala lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora.
(2) Instruirea prevazuta la art. 20 alin. (1) si (2) trebuie sa se realizeze in timpul programului de lucru.
(3) Instruirea prevazuta la art. 20 alin. (4) trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru, fie in interiorul, fie in afara intreprinderii si/sau unitatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariu minim din industria alimentaraIntrebare: Salariu minim din industria alimentara este 3436 lei. Conform Legii nr. 283/2024 art. 164 salariu minim din industria alimentara se va majora la 4050 lei incepand cu 1 ianuarie 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de doihna. Perioada de incapacitate temporara de munca fara concediu medicalIntrebare: Va rugam sa ne oferiti un punct de vedere cu privire la urmatoarea situatie: Angajata noastra se afla in concediu medical cod indemnizatie 13 in perioada 21.12.2023 a 29.11.2024 si detine doua contracte de munca in cadrul companiei: Primul contract, care include functia de baza, are data de inceput 23.01.2023. Al doilea contract, fara functie de baza, are data de inceput 12.05.2023. In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru plata concediului medical, angajata indeplineste conditiile doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<