Controlul efectuat de inspectorii de munca

14 Iulie 2009
14 Iulie 2009
protectia munciifirme de constructiiInspectia Munciisanatatea si securitatea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 14.07.2009 - Gabriela Chirazof

Cu totii am aflat ca Inspectia Muncii a pornit o campanie de control a firmelor de constructii in toata tara.

Angajatorii au obligatia de a se supune acestui control, caci impiedicarea, in orice mod, de catre acestia, a inspectorilor de munca sa isi exercite controlul in limitele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 lei la 9.000 lei.

In urma controlului inspectorii de munca au descoperit nenumarate nereguli din punct de vedere al sanatatii si securitatii muncii angajatilor, sanctionand cu amenzi considerabile firmele de constructii vinovate de incalcarea reglementarilor privind protectia muncii. Cele mai frecvente deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost de ordin tehnic.

Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Este important ca angajatorul controlat sa remedieze deficientele la termenele stabilite de inspectorii de munca, caci refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii la aceste termene constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.

Limitele, cei drept largi, in care inspectorii de munca au dreptul sa exercite controlul sunt prevazute in dispozitiile art. 19 din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata.



Aflam astfel ca inspectorii de munca au dreptul sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice si in orice alt loc de munca organizat de aceasta, sa solicite conducerii persoanei juridice sau persoanei fizice documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetarii accidentelor de munca, sa procure dovezi, sa efectueze investigatii sau examene, sa ceara prezentarea documentatiei pe care o considera necesara, sa realizeze masuratori sau sa preleveze mostre de substante utilizate in procesul de productie, sa impuna ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat etc.
__________________________________________________________________
Pentru a afla limitele in care poate actiona controlul Inspectiei Muncii aveti acum la dispozitie CD-ul "Ghid practic de protectia muncii", aliatul dvs. in rezolvarea oricarei probleme legate de protectia muncii. Tot ce trebuie sa stiti despre protectia muncii
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]