Promulgata: Legea privind reducerea varstei standard de pensionare pentru anumite categorii de activitati

OUG 10/2020reducerea varstei de pensionareactivitati minieredreptul de pensie limita de varsta
Promulgata: Legea privind reducerea varstei standard de pensionare pentru anumite categorii de activitati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat la inceputul saptamanii legea privind aprobarea OUG 10/2020. Noua lege reduce cu 20 de ani varsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane care au lucrat in subteran.
 
Odata cu noile prevederi, dreptul de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru persoanele care au desfasurat activitati miniere in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva, in domeniul prospectiunii, explorarii, dezvoltarii, exploatarii, prepararii/sau prelucrarii, concentrarii, conservarii si inchiderii minelor, din cadrul unitatilor de prospectiuni si explorari geologice, daca au un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani, realizat in aceste activitati.
 
Totodata, a fost promulgate si Legea privind aprobarea OUG 84/2020 pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea implementarii Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, informeaza Agerpres.
 
Noua lege creeaza cadrul institutional si masurile necesare aplicarii prevederilor Regulamentului (UE) 223/2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane si Regulamentul (UE) 559/2020 de modificare a Regulamentului (UE) 223/2014, in ceea ce priveste introducerea unor masuri specifice pentru abordarea epidemiei de COVID-19.
 
De asemenea, sunt reglementate masuri pentru implementarea Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate POAD: mecanisme de implementare a procedurilor privind distributia pachetelor de alimente si produse de igiena; rolul institutiei prefectului si a unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale in asigurarea respectarii procedurilor cu privire la distributia acestor pachete; largirea ariei de incidenta a sprijinului oferit tuturor membrilor familiilor carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat in baza Legii 416/2001; introducerea unei noi categorii de cheltuiala eligibila din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), si anume costuri administrative, de transport si de depozitare suportate de institutiile prefectului.
A fost semnat, in aceeasi zi, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 36/2020 care vizeaza masuri pe timpul starii de urgenta si completeaza mai multe legi (Legea 360/2002, Legea 80/1995, Legea 384/2006, Legea 145/2019), vizand inclusive domeniul gestionarii raporturilor de serviciu ale politistilor si cadrelor militare pentru situatiile de instituire a starii de urgenta, a starii de asediu, a starii de razboi, ori in caz de mobilizare.
 
Se instituie astfel posibilitatea delegarii politistului, fara acordul scris al acestuia, pentru exercitarea altor activitati decat cele corespunzatoare postului ocupat, precum si a detasarii lui pentru o perioada de 12 luni, reglementarea urmand sa se aplice, in mod corespunzator, si detasarilor aflate in curs la data intrarii in vigoare a actului normativ, fara a depasi perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta, de asediu, de mobilizare si de razboi. De asemenea, se prevede extinderea situatiilor in care politistului nu ii pot inceta raporturile de serviciu.
 
Potrivit aceleiasi surse, in ce priveste cadrele militare, legea stabileste, pentru perioada instituirii starii de urgenta, de asediu, de mobilizare si de razboi, conduita in situatiile care presupun absenta de la serviciu si prerogativa sefului unitatii de a decide programul de lucru in functie de specificul si nevoile acesteia si se prevede si se prevede extinderea situatiilor in care cadrele militare nu pot fi trecute in rezerva.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 10/2020reducerea varstei de pensionareactivitati minieredreptul de pensie limita de varsta

Data aparitiei: 17 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Promulgata: Legea privind reducerea varstei standard de pensionare pentru anumite categorii de activitati Nota: 3.58 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]