legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Perioada in care CCC constituie vechime in munca. Cand se modifica sporul de vechime?

cccconcediu crestere copilvechime in muncaspor de vechime
In cadrul firmei, o salariata a fost in perioada 11.05.2001 si 15.05.2003 in concediu crestere copil. Unitatea acorda spor de vechime, dar se doreste confirmarea faptului ca perioada de CCC de care s-a beneficiat intre anii 2002-31 dec. 2006 nu constituie vechime in munca pentru stabilirea unor drepturi ce se acorda in raport cu aceasta (spor de vechime). Cum se va proceda cu perioada cuprinsa intre 11.05.2001-31.12.2001? Se va lua in considerare perioada respectiva pentru modificarea sporului de vechime?
 
Raspunsul specialistului:
 
Reglementarea cu privire la faptul ca perioada de concediu pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu este in vigoare de la data aparitiei OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, fiind astfel aplicabila de la data de 01 ianuarie 2011.
 
Astfel, la art. 22 alin. (2) din forma initiala a OUG 111/2010 se prevede: Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
 
Aceasta reglementare exista si in prezent, forma actuala a art. 22 alin. (2) fiind urmatoarea: Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Precizam ca prevederi in acest sens existau si in OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, fiind reglementate prin Legea 7/2007 care, la art.18 din OUG 148/2005 introduce un alineat (7): "Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta."
 
Prin OUG 124/2011, a fost modificat si art.18 alin. (7) din OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului acesta avand urmatorul cuprins: (7)
 
Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, consideram ca in prezent perioadele de concediu crestere copil constituie vechime in munca si in serviciu precum si in specialitate incepand cu data aplicarii OUG 148/2005 (ianuarie 2006), continuand si pe perioada aplicarii OUG 111/2010.
 
Prin urmare, puteti lua in considerare la calculul vechimii in munca, in serviciu si in specialitate perioadele de concediu pentru ingrijirea copilului incepand cu data de 01.01.2006. Anterior acestei date concediul pentru cresterea copilului nu constituie vechime in munca.
 
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cccconcediu crestere copilvechime in muncaspor de vechime

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Perioada in care CCC constituie vechime in munca. Cand se modifica sporul de vechime? Nota: 3.94 din 5 - 8 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Notiunea de telemunca vs munca la domiciliuIntrebare: Telemunca - locul de desfasurare a activitatii. Daca salariatul desfasoara activitatea in regim de telemunca (locul desfasurarii activitatii este la domiciliu personal al salariatului) 2 zile pe luna, actul aditional se va intocmi in regim de telemunca sau munca la domiciuliu? Ce se intelege prin telemunca - locul de desfasurare a activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Reprezentant comercialIntrebare: Am marea rugaminte sa ma ajutati cu fisa de post pentru o persoana care se ocupa de un site online pentru vanzare in regim online aceleasi produse alimentare si nealimentare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]