Pentru solutionarea acestei neclaritati, am rugat specialistii PortalCodulMuncii sa ne vina in ajutor cu o solutie personalizata. Iata raspunsul acestora:
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt prevazute in mod expres si limitativ in art. 248 din Codul muncii republicat astfel:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul HR-istului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Dupa cum bine stim, una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.
Atentie la faptul ca angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
Codul muncii nu prevede exceptii de la aplicarea sanctiunii disciplinare cu reducerea salariului pentru situatia in care, ca urmare a aplicarii sanctiunii, salariul de baza se reduce sub minimul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Cu alte cuvinte, nu este prevazuta de lege o exceptie de la regula aplicarii sanctiunii cu reducerea salariului pentru acei salariati ale caror salarii se situeaza la nivelul salariului minim pe economie.
De aceea, apreciem ca sanctiunea reducerii salariului poate fi dispusa si in situatia in care, ca urmare a aplicarii sanctiunii, salariul de baza se reduce sub minimul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In concluzie, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza cu 5% pe luna la salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Raspuns oferit de expertii PortalCodulMuncii.ro