De la bun inceput, lamurim faptul ca exista 3 piloane, unul de pensii la stat, altul de pensii private obligatorii si altul de pensii private facultative.
Discutam astazi de pilonul II, de pensii private obigatorii.
"Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincte si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.", precizeaza Gabriela Dita, Expert in Legislatia Muncii.
"Rata natalitatii a scazut extraordinar de mult la nivel mondial, dar mai ales european si desigur si in Romania.
Daca la acesta se mai adauga si fenomenul migrarii populatiei active catre vest vom realiza de ce, in momentul de fata, o persoana activa trebuie sa asigure o pensie pentru 1,5 persoane inactive si raportul acesta tinde sa creasca tot mai mult.", mai precizeaza Gabriela Dita.
Asadar, rezultatele sunt naturale:
- contributiile scad;
- cantitatea de bani scade;
- populatia imbatraneste
Si in consecinta:
- mai putine persoane care lucreaza si platesc contributii;
- mai multe persoane care trebuie sa primeasca pensii.
"In aceasta situatie este evident ca balanta este atat de inclinata incat devine imposibil de sustinut.
Asa s-a infiintat idea de pensie administrata privat.
La momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei era de 2% din baza de calcul.
In termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
In prezent contributia datorata la pilonul II de pensii este de 5% (art. 20 alin. (2) din Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015 publicata in M.Of. nr. 961 din 30 decembrie 2014.", explica expertul in legislatia muncii, Gabriela Dita.
Cum se iau banii din pensiile private obligatorii, pilonul II?
"Potrivit art. 36 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in M.Of. nr. 482 din 18 iulie 2007, participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
De la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii participantul poate obtine:
a) o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei;
b) o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
Daca salariatul se pensioneaza pentru limita de varsta pensia administrata privat se cumuleaza cu pensia de la stat si salariatul pensionat la limita de varsta primeste o singura pensie.", explica Gabriela Dita.
Pensia noastra cea de toate zilele. Ce pensii vom lua in 2032?
Nu stii unde ai fost repartizat la pensia privata obligatorie, Pilonul II? Afla acum