UPDATE 25.05.2018:
Zvonurile legate de Pilonul II continua, iar in acest sens senatorul liberal Florin Catu a tinut sa faca anumite precizari legate de intentiile Guvernului de a distruge acest fond de pensii privat.
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autoritatile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contributiilor sociale transferate in cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaratiilor publice, guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul 2 optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate...In ciuda tuturor dezmintirilor prin care Executivul incearca sa linisteasca apele, dand asigurari ca nu vor suspenda contributiile la Pilonul 2 de pensii, se pare ca vor face acest lucru, dovada stand o informare trimisa Comisiei Europene", Florin Catu, intr-o postare facuta pe Facebook.
Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca exista informatii potrivit carora Pilonul II de pensii va fi modificat, conform unui raport catre Consiliul European, publicat in urma cu 2 zile.
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Scandal pe scena politica din Romania, in contextul in care au existat zvonuri conform carora Pilonul de pensii se va desfiinta, iar banii romanilor vor merge la bugetul de stat, ca urmare a unei situatii de criza. Ce se va intampla cu contributiile romanilor? Pilonul II se va nationaliza sau desfiinta? Contributiile romanilor merg la bugetul de stat?
La toate aceste intrebari romanii asteapta un raspuns, avand in vedere ca in ultimele zile s-a creat panica printre salariati.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, pentru Mediafax:
"Am observat, recunosc cu multa ingrijorare, ce se intampla si nu numai de acum, cred ca ca va amintiti a fost investirea nu stiu carui guvern PSD, ca au fost multe, cred ca Guvernul Tudose, cand exact inainte de depunerea juramantului, in cadrul audierilor in Parlment, cineva (Ionut Misa – fostul ministru de Finante – n.r.) a facut afirmatia ca se desfiinteaza Pilonul II. Iata ca de atunci a aparut asa un fel de ping pong de declaratii. Ba se desfiinteaza, ba nu se desfiinteaza, ba se nationalizeaza, ba nu se nationalizeaza, ba se suspenda, ba nu se suspenda. Este foarte, foarte ingrijorator. Aceasta abordare este deja la limita unei guvernari dilentante foarte toxice. Ii somez pe guvernanti sa-si revina, sa clarifice odata pentru totdeauna care este intentia lor legata de Pilonul II."
Iohannis a tinut sa reaminteasca guvernantilor ca Pilonul II de pensii este un fond privat, nu unul public, unde romanii cotizeaza de 10 ani.
"Aici nu e vorba despre niste bani ai statului, bani publici, sunt bani privati, ai oamenilor care contribuie la Pilonul II si nu poti sa te joci cu asa ceva..(...) Lumea deja incepe sa isi puna intrebari ce se intampla cu acesti bani care au fost platiti. Sunt banii oamenilor care au contribuit la Pilonul II de pensii", a mai adaugat Iohannis.
Seful statului a mai declarat ca nu considera ca este o idee buna ca Pilonul II sa devina optional, in contextul in care legislatia ar trebui sa se schimbe in acest sens: "Daca acum dupa cativa ani incepe cineva si schimba principiul dupa care functioneaa acest Pilon II, incepe sa schimbe legislatia, deja totul de duce de rapa."
Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a declarat in cursul zilei de 21 mai ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat. Pe de alta parte, Liviu Dragnea a adaugat ca s-ar putea petrece suspendarea temporara a contributiilor catre pilon, daca va fi necesar.
Toate aceste zvonuri au aparut ca urmare a unui document aparut pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamenul. Este vorba despre programul Legislativ al Guvernului - iar acesta ar fi continut informatii care aratau ca trebuie sa fie gata Proiectul de Lege care schimba Pilonul II de pensii chiar luna aceasta. "Contributiile sunt incasate integral la buget", conform informatiilor din document si suspendarea platilor ar avea loc de la 1 iulie 2018.
Initiatorii proiectului sunt Secretariatul General al Guvernului si Comisia Nationala de Prognoza, dar seful acesteia, Ion Ghizdeanu, declara ca a fost vorba despre o eroare.
Liviu Dragnea - Pilonul II de pensii nu se va desfiinta!
Liviu Dragnea a tinut sa precizeze, asa cum am mentionat si mai devreme, ca nu se vorbeste despre desfiintarea Pilonului II de pensii. Documentul cu pricina nu vorbea despre asa ceva, ci despre desfiintarea contributiilor. Dar seful PSD a tinut doar sa aduca aminte ca se lucreaza la un sistem prin care Pilonul II de pensii sa devina optional.
"Daca se va ajunge la aceasta decizie, care este o intentie in Programul de guvernare si anume sa se creeze o perioada de optiune pentru fiecare cetatean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendata. Ca va fi in aceasta vara, ca va fi in aceasta toamna, o sa vedem," a declarat Dragnea.
Desfiintarea Pilonului II de pensii - viitori pensionari ar avea de pierdut, daca contributiile vor fi sistate
Romanii trebuie sa stie ca sistemul de pensii administrate privat, adica Pilonul II, a acumulat fonduri in valoare de 38 de miliarde de lei in conturile celor 7 milioane de participanti, de la aparitia sa, in anul 2007.
In cei 10 ani, 75% dintre investitii au fost alocate in obligatiuni si 14% in titluri de stat, iar mai bine de 90% din bani au fost directionati catre economia Romaniei.
Valoarea medie a unui cont in Pilonul II este de 5.500 de lei, dar desigur ca exista si participanti care au in cont peste 100.000 de lei.
Care sunt asteptarile romanilor, vis-a-vis de pensii?
Trei din patru romani se asteapta la o pensie de peste 500 de euro, dar in prezent doar 1,03% din pensionari primesc la final de luna o astfel de pensie...citeste mai multe despre Pilonul II de pensii aici >>>
Daca aceste contributii ar fi sistate, viitorii pensionari ar avea de suferit, avand in vedere ca s-ar baza doar pe pensia de stat, care in 2040 ar insemna undeva la un sfert din ultimul salariu, conform organizatiei Expert Forum, citata de Protv.
Contributia catre Pilonul II a scazut in cursul anului 2018, ajung la 3,75%, de la 5,1% in 2016 si 2017. Din aceasta cauza, romanii au sume cu aproape 15% mai mici in conturi, dupa 10 ani de Pilon II. Legea nu a fost respectata, contributia urma sa ajunga la 6%, conform Legii 411/2004, s-a aratat intr-un comunicat al asociatiei mai sus mentionate.
Conform datelor colectate de APAPR, fondurile de pensii sunt principalul investitor institutional din Romania, avand in vedere ca in jur de 92% din activele de 9 miliarde de euro ale Pilonului II se investesc in economia Romaniei....vezi totul despre scaderea contributiei catre Pilonul II de pensii >>>