Conform Asociatiei care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private (APAPR), ceea ce se petrece in Romania este foarte grav, in contextul in care angajatii risca sa aiba sume cu 12,9% mai mici in contul personal, dupa 10 de ani de Pilon II. Motivul? Nerespectarea legii, potrivit reprezentantilor APARP.
"Din cauza nerespectarii legii, romanii au acum, dupa 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro ", mentioneaza APAPR, conform Hotnews.ro.
Reprezentantii APARP au subliniat ca Legea 411/2004 prevedea un calendar de crestere a contributiei virate catre Pilonul II de 6% in 2016. S-a ajuns la o contributie de 5,1% in 2016 si 2017, care s-a diminuat la 3,75% in 2018.
Ministrul Finantelor pledeaza pentru transparenta in ceea ce priveste Pilonul I de pensii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul HR-istului
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a mai precizat ca ar fi firesc sa fie oferite mai multe informatii despre Pilonul I de pensii, asa cum se intampla in cazul Pilonului II:
"(...) Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, si cel privat. Lasa-l pe om sa opteze. Daca eu, ca stat, ii ofer o optiune, in sensul ca Pilonul I va deveni mai atractiv si omul decide (...) de ce sa nu o faca? Nu inteleg care e temerea celor care sunt in zona Pilonului II. Ei vor putea sa opteze intre I sau II. (...) Am spus foarte clar ca trebuie sa existe transparenta si pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adica omul sa stie cu cat a contribuit, cat i s-a acumulat si pe ce se bazeaza", a declarat ministrul Teodorovici, la Antena 3.
Premierul Viorica Dancila a venit cu completari in acest sens, precizand la inceputul sedintei de Guvern din data de 12 aprilie, ca romanii nu au de ce sa isi faca griji, in contextul in care nicio persoana nu va avea pensia de la stat diminuata daca va contribui la Pilonul II de pensii.
Premierul sustine ca specialisti din Guvern urmeaza sa propuna un nou cadru legal, in ceea ce priveste pensiile, asa ca vor purta discutii cu administratorii de pensii private.
Va reamintim ca Pilonul II de pensii are rezultate favorabile, iar fondurile de pensii private din Romania au inregistrat o performanta demna de apreciat de catre Europa.
Comisia Europeana a criticat dur reducerea contributiei catre Pilonul II, sustinand ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".