Stagiul de cotizare in sistemul public de pensii - angajat cumulard

Legea pensiilorpensiicasa de pensiicalcul pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 25.02.2009 - Gabriela Chirazof

Sunt angajat cu norma intreaga la o societate si de curand am incheiat un contract individual de munca cu timp partial de 4 ore/zi cu o alta firma. Daca acest din urma contract de munca nu va fi inscris in carnetul de munca ce trebuie sa fac sa beneficiez la momentul pensionarii si de drepturile ce decurg din contractul cu jumatate de norma?

Raspuns: Intr-adevar, cel de-al doilea contract nu se inscrie in carnetul dvs. de munca.

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca.

Legea pensiilor nu distinge dupa cum contractul este cu norma intreaga ori cu timp partial, asa incat si in cazul contractului cu timp partial vi se va opri si se va vira de catre angajator contributia de asigurari sociale.

Astfel, angajatorul va calcula si va vira lunar, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, contributia de asigurari sociale pe care o datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat impreuna cu contributiile individuale retinute de la asigurati.



Stagiul de cotizare se va constitui astfel din perioadele pentru care ati platit contributiile de asigurari sociale aferente contractului individual de munca cu norma intreaga si celui cu norma partiala.

Pana la aparitia O.U.G. nr. 65/2005, art. 103 alin. (3) din Codul muncii prevedea ca: ”In cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de pensii si asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.”

Abrogarea dispozitiilor art. 103 alin. (3) din Codul muncii are drept consecinta calcularea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru contractul de munca cu timp partial in mod similar celui folosit la calculul stagiului rezultat dintr-un contract cu norma intreaga, contributia de asigurari sociale stabilindu-se la valoarea totala a veniturilor salariale realizate.

Pentru a valorifica stagiul de cotizare corespunzator contractului cu timp partial la incetarea activitatii solicitati angajatorului eliberarea unei adeverinte care sa ateste perioada lucrata si salariul obtinut pe toata durata de derulare a respectivului contract de munca. Adeverinta trebuie vizata de inspectoratul teritorial de munca.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea pensiilorpensiicasa de pensiicalcul pensie

Data aparitiei: 25 Februarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiul de cotizare in sistemul public de pensii - angajat cumulard Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]