Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, in caz de accident de munca

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Octombrie 2014
28 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
accident de muncaboli profesionaleasigurarea pentru accidente de munca si boli profesionalebaza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dupa cum bine stim, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, in caz de accident de munca se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifesta?rii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boii profesionale.

In situatia in care pe durata concediului medical pentru accident de munca nu se datoreaza contributia la FAMBP, atunci indemnizatia pentru accident de munca se include in baza de calcul a concediilor medicale?

Asa cum se prevede in Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca reprezinta:

a) media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului; in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;

b) in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.

Asadar, interpretand cu atentie aceste prevederi legale, deducem 3 situatii principale de care vom tine cont in realizarea bazei de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, in caz de accident de munca:

1. salariatul are stagiu de cotizare egal sau mai mare de 6 luni - in acest caz la stabilirea indemnizatiei se iau in calcul toate veniturile realizate in ultimile 6 luni anteriore producerii riscului indiferent daca asupra acestora s-a calculat sau nu contributia la FAMBP; Rezulta ca va intra in baza de calcul inclusiv indemnizatia de accident de munca.

2. salariatul are stagiu de cotizare mai mic de 6 luni in acest caz baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Rezulta ca, in acest caz, nu va intra in baza de calcul indemnizatia de accident de munca.

3. salariatul are stagiu de cotizare mai mic de o luna- , baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]