"Am primit certificat medical pentru accident munca cod 02 cu bifa de urgenta pentru o angajata din jud Arges. Angajatorul are sediul social in Bucuresti. Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului, unde se vizeaza certificatul medical."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4690
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 5 lit. f) , art. 27 si 30 din
Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;
Art. 27
(1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncasi boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmarire penala, dupa caz.
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru
accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. 84
(1) Comunicarea evenimentelor urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, al caror caracter de munca a fost confirmat, se face obligatoriu de angajator catre casa teritoriala de pensii pe raza careia s-a produs evenimentul, precum si catre casa teritoriala de pensii pe raza careia angajatorul isi are sediul social si va cuprinde urmatoarele documente:
a) formular pentru inregistrare a accidentelor de munca - FIAM;
b) proces-verbal de cercetare a accidentului de munca.
(2) Comunicarea incidentelor periculoase transmisa caselor teritoriale de pensii se face prin proces-verbal de cercetare a incidentului periculos
Astfel, in baza acestei prevederi legala angajatorul are obligatia sa depuna formularul pentru inregistrare a accidentelor de munca - FIAM la casa teritoriala de pensii pe raza careia s-a produs evenimentul, precum si catre casa teritoriala de pensii pe raza careia angajatorul isi are sediul social – Bucuresti.
Daca evenimentul a avut loc pe raza altei case teritoriale de pensii, inregistrarea se efectueaza si la aceasta casa teritoriala de pensii.
Referitor la documentele necesare pentru recuperarea indemnizatiei medicale gasiti informatii urmand urmatorul link:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<