Cati romani muncesc la negru si care sunt cele mai afectate sectoare de activitate?

munca la negrumunca nedeclaratamunca la grisalariul in plicmunca la negru in europa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Munca nedeclarata, numita si "munca la negru" ramane una dintre cele mai puternice amenintari pentru o societate puternic dependenta de contributii sociale.

Dupa cum bine stim, motivul pentru care exista un grad inalt de munca la negru si munca la gri este fiscalitatea excesiva aferenta muncii. De aici si decizia ca CAS sa se reduca cu 5 procente la angajator.

In Romania, o cercetare realizata in 2010, pe un esantion de 28.000 de gospodarii a estimat numarul lucratorilor fara contracte legale de munca la 1,6 milioane de persoane. Din acel moment si pana in prezent, INS estimeaza ca exista 1,5 milioane de lucratori care muncesc la negru, informeaza CugetLiber.ro.

In mod concret, cu 4,5 milioane de lucratori legali, razboiul cu munca nedeclarata este unul pe care statul roman in va duce cu greutati evidente.

Doar in judetul Constanta lucreaza cu forme legale 195.000 de salariati, conform precizarilor efectuate de Tiberiu Plesu, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca.  

De la inceputul anului 2014 si pana pe 8 septembrie, 30 de inspectori ai ITM Constanta au controlat 4.300 de agenti economici si au verificat statutul a cca 90.000 de lucratori.

„Inspectorii nostri au depistat 1.170 de lucratori la negru. Peste 500 dintre acestia lucrau in domenii conexe turismului de pe litoral: restaurante, hoteluri, pe plaje, comert si servicii. Restul activau in constructii, comert, servicii si agricultura. Faptul ca dintre cei 90.000 de lucratori verificati, doar 1,3% munceau fara forme legale, ne determina sa credem ca in ultimii ani, la nivelul judetului nostru, am reusit sa tinem sub control fenomenul”,  a declarat, pentru CugetLiber.ro, Tiberiu Plesu.

Nu doar in Romania se intalneste acest fenomen, ci pretutindeni in lume. In Uniunea Europeana, spre exemplu, unul din 10 europeni a admis ca in cursul anului 2013 a cumpoarat bunuri sau servicii care implicau munca la negru. 4% au admis ca au muncit la negru si 3% au admis ca au munci la gri, cu salariul in plic.

Care sunt sectoarele de activitate cele mai afectate de munca la negru si la gri: reparatiile si renovarile locuintelor, reparatii auto, curatenia locuintelor, industria alimentara si nu numai.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la negrumunca nedeclaratamunca la grisalariul in plicmunca la negru in europa

Data aparitiei: 09 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cati romani muncesc la negru si care sunt cele mai afectate sectoare de activitate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]