Daca un salariat refuza sa semneze actul aditional de modificare a criteriilor de evaluare, il pot sanctiona disciplinar?
Conform legislatiei in vigoare, o asemenea decizie ar reprezenta o grava abatere din partea angajatorului. Legea nu are in vedere in mod expres aceasta ipoteza, dar luam in considerare regulile generale aplicabile in acest caz. Astfel, doar acordul salariatului poate conduce la modificarea uneia dintre clauzele contractului de munca.
Nu uitati faptul ca unul dintre cele mai importante avantaje ale managementului prin obiective este cel de a oferi salariatului posibilitatea de a cunoaste de la inceput ce asteptari are angajatorul in ceea ce il priveste.
Nu vom avea niciodata dreptul de a ne surprinde angajatii, nici in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare (deoarece i s-a adus la cunostinta regulamentul intern) nici in cazul unei concedieri pentru necorespundere profesionala (deoarece a fost informat cu privire la criteriile de evaluare aplicabile in firma) nici in cazul unei disponibilizari din motive economice (deoarece a fost informat din timp, prin reprezentantii sai, cu privire la situatia economica si financiara a firmei).
De asemenea, nu neglijam nici faptul ca orice clauza contractuala privitoare la criteriile de evaluare a salariatilor face parte din randul celor esentiale si obligatorii, facand asadar obiectul obligatiei de informare pana cel mai tarziu la momentul incheierii contractului individual de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Mai mult, tinem cont de faptul ca legea prevede faptul ca in contractul individual de munca vor fi precizate criteriile
de evaluare profesionala aplicabile in firma, deci ele vor trebui precizate expres.
Sursa: Cartea Verde a Legislatiei muncii, disponibila online AICI.