Editorial, 22.08.2008 - Gabriela Chirazof
Citeam intr-un articol care face obiectul stirilor de astazi ca salariatii aleg sa isi sustina singuri din punct de vedere financiar diferitele cursuri de formare profesionala la care vor sa participe, de aceea mi s-a parut util sa ne reamintim aspectele esentiale ce privesc concediile pe care angajatorul le acorde salariatilor care au initiativa participarii la astfel de cursuri de formare.
Orice salariat care doreste sa urmeze o forma de pregatire profesionala poate solicita angajatorului concediu pentru formare profesionala.
In acest sens, angajatorul va primi din partea salariatului o cerere pentru acordarea acestui concediu.
De regula contractele colective de munca la diferite nivele cuprind clauze referitoare la durata maxima de concediu pentru formare pe care o poate solicita salariatul, plata unor indemnizatii pe perioada in care acestia isi suspenda contractul individual de munca pentru a urma diferite forme de pregatire profesionala, caci aceste concedii pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Nimic nu impiedica partile raportului de munca sa negocieze cu angajatorul plata unor indemnizatii pentru aceasta perioada, dupa cum nimic nu obliga angajatorul sa plateasca astfel de indemnizatii atata timp cat participarea la diferite stagii de formare profesionala nu s-a realizat din initiativa acestuia din urma, ci din cea a salariatului. Exista o singura exceptie, prevazuta de art. 152 alin. (1) din Codul muncii, cand angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul.
Atentie!
Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________