Potrivit art. 14 din Legea nr. 319 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia de a acorda gratuit alimentatie de protectie persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru. Alementatia de protectie se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca nu mai prevede nici principii care stau la baza acordarii alimentatiei de protectie, nici criterii pentru alegerea alimentelor care vor fi oferite ca supliment alimentar, asa cum se intampla in vechile reglementari din acest domeniu, respectiv in NGPM din 2002 (art. 156 si 157).
Angajatorul va decide asupra masurilor de protectie care trebuie luate, deci si asupra acordarii alimentatiei de protectie, dupa caz, in baza evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
Potrivit art. 46 alin. 2 din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu completarile si modificarile ulterioare, in urma evaluarii riscurilor pentru fiecare loc de munca/post de lucru se stabilesc masuri de prevenire si protectie, de natura tehnica, organizatorica, igienico-sanitara si de alta natura, necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
sursa: www.portalssm.ro