UPDATE: Proiectul de lege privind organizarea si functionarea profesiei de bona, avizat favorabil de deputati

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
03 Decembrie 2014
03 Decembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
angajareangajare boneboneproiect bonecontract de munca bone
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Miercuri, deputatii au adoptat cu 285 de voturi pozitive si o singura abtinere, propunerea legislativa ce reglementeaza profesia de bona.

Va amintim ca propunerea legislativa a fost initiata de mai mult de 60 de parlamentari din toate partidele si prevede ca profesia de bona va fi exercitata pe PFA sau in baza unui contract individual de munca.

In mod clar, profesia de bona se exercita cu respectarea si promovarea in mod prioritar a interesului superior al copilului, cu efalitate de sanse si nediscriminare. Se doreste asigurarea unei ingrijiri personalizate si individualizate fiecarui copil, cu respectarea demnitatii sale si ascultarea opiniei sale, indiferent de varsta sau de materitate.

Deputatii din cadrul comisiei su decis ca profesia de bona nu va putea fi exercitata de persoanele care nu indeplinesc conditii clare.

Nu vor putea exercita profesia de bona persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala.

"Aceasta pentru a ne asigura ca nici bona si nici familia bonei, daca copilul va merge la bona acasa, nu au avut incalcari ale legii penale, nu au comis fapte de violenta in familie. De asemenea, este foarte importanta reglementarea aceasta pentru a scoate la lumina locurilor de munca in acest domeniu. De asemenea pentru a ne asigura noi, parintii, ca avem o persoana care este calificata, testata, indeplineste o serie de criterii si as putea fi sigura eu ca imi las copilul in siguranta cu o persoana calificata si nu exista riscuri pentru copil, cum am vazut in nenumarate cazuri", a informat deputatul PNL Cristina Pocora, citata de Mediafax.

Dupa avizul favorabil dat de Comisia de munca a Camerei, deputatul PNL Cristina Pocora a notat ca proiectul de lege defineste foarte clar un dosar cu care persoana care doreste sa se angajeze ca bona se prezinta in fata angajatorului, familiei. Dosarul trebuie sa fie foarte riguros si sa cuprinda o serie de criterii care vizeaza pe de o parte neincalcarea legii penale.

Conform proiectului de lege, bona este persoana fizica, cetatean roman sau strain, cu domiciliu sau resedinta legala in Romania, cu calificare pentru desfasurarea de servicii de ingrijire si de supraveghere a copilului.

Proiectul de lege, in varianta aprobata de senat mai arata ca o alta conditie ce trebuie indeplinita in vederea exercitarii profesiei de bona, este cea referitoare la aptitudinea verificata din punct de vedere psihologic. Aceasta conditie se dovedeste cu raportul eliberat in conditiile legii.

Mai mult, persoana care va exercita profesia de bona trebuie sa nu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Reamintim faptul ca profesia de bona nu poate fi exercitata de persoana care a savarsit abuzuri prin care au au fost incalcate abuzuri si libertati fundamentale ale omului.

De asemenea, profesia de bona nu poate fi exercitata de persoanele care locuiesc cu alte persoane care au fost condamnate definitiv. Nici persoanele care au fost decazute din drepturile parintesti, persoanele care sufera de boli cronice transmisibile sau care locuiesc cu alte persoane care sufera de astfel de afectiuni nu pot exercita profesia de bona.

Proiectul mai arata ca bona poate oferi servicii de ingrijire si supraveghere, simultan, pentru maxim 4 copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani. In situatia in care copii au varsta mai mare de 4 ani, bona poate avea in ingrijire si supraveghere maxim 6 copii.

Nu uitati faptul ca persoanele fizice si juridice care angajeaza bone trebuie sa incheie contracte de munca pentru ele.


Acest articol a fost actualizat la data de 3 decembrie 2014 ca urmare a adoptarii propunerii legislative de catre Camera Deputatilor.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]