In Romania, nu mai putin de 2.055 de angajati au suferit
accidente de munca in primele 6 luni din 2021, informeaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Totusi, numarul accidentelor de munca a fost in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020, remarcandu-se o scadere de circa 13%. Din pacate, 41 de persoane dintre cele care au suferit astfel de accidente si-au pierdut viata, mai specifica sursa citata.
Sectoarele in care au fost inregistrate cele mai multe accidente de munca au fost: Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor - 189 de accidentati (9,2% din totalul accidentatilor din economia nationala), Constructii de cladiri - 130 accidentati (6,3% din total), transporturi terestre si transporturi prin conducte - 110 (5,4% din total) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor - 96 de accidentati (4,7% din total).
Cele mai multe accidente mortale de munca au avut loc in sectoarele: Constructii de cladiri - 6 accidentati mortal (14,6% din totalul accidentatilor mortal din economia nationala), Silvicultura si exploatare forestiera - 4 accidentati mortal (9,8% din total) si Lucrari de geniu civil - 4 accidentati mortal (9,8% din total).
Un numar mare de accidentati in munca s-a inregistrat in Bucuresti - 493 accidentati, reprezentand 24% din totalul accidentatilor pe tara, si in judetele Brasov - 122 accidentati (5,9% din total), Maramures - 81 accidentati (3,9% din total) si Sibiu - 78 (3,8% din total).
Cel mai mare numar de persoane care si-au pierdut viata in accidente de munca s-a inregistrat in primul semestru in judetele Bistrita-Nasaud - 3 accidentati mortal, reprezentand 7,3% din totalul persoanelor accidentate mortal pe tara, Buzau - 3 accidentati mortal (7,3% din total), Alba - 3 (7,3% din total), Arges - 3 (7,3% din total) si municipiul Bucuresti - 3 accidentati mortal (7,3% din total), mai precizeaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Fii la curent cu toate noutatile in materie de SSM!
Aboneaza-te la
Portal SSM si ai acces la sectiunea de webinarii,
detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<