UPDATE 23.11.2018: Conform declaratiilor ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, iar cel mai probabil aceasta majorare se va produce incepand cu 1 ianuarie 2019.
„Sigur va fi prinsa in ceea ce facem anul viitor ca si buget, in schimb nu o sa pot sa va spun eu astazi, trebuie sa fie o decizie a Guvernului vizavi de data la care salariul minim se va aplica in Romania”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit
Mediafax, la finalul unei conferinte care a avut loc la Guvern.
UPDATE 15.11.2018
In data de 14 noiembrie 2018 a intrat in vigoare OUG nr.79/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial si prevede modificarea si completarea unor acte normative, cum ar fi salariul minim diferentiat pe studii sau vechime.
Asadar, Codul Muncii se MODIFICA, iar la articolul 164, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins: (
1.1) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.
(1.2) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim
brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara
garantat in plata prevazut la alin. (1). Codul Muncii a fost modificat din nou! Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative ce reglementeaza salariul minim, pensionarea femeilor si ucenicia la locul de munca.
Sunt afectate de noile schimbari Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Una dintre modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel.
O alta modificare adusa Legii 53/2003 da posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. in prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
De asemenea, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, persoanele care au absolvit invatamantul primar, aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunostinte generale si aptitudini de baza). Scopul masurii este reducerea urgenta a deficitului de forta de munca la nivel national, dar si imbunatatirea cunostintelor, aptitudinilor si competentelor necesare pentru ocuparea unui loc de munca. Astfel se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<