Modificari in Codul Muncii - salariul minim, pensionarea femeilor si ucenicia la locul de munca

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Noiembrie 2018
23 Noiembrie 2018
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
salariul minim pe economiepensionarea femeilor;ucenicie loc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 23.11.2018:

Conform declaratiilor ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, iar cel mai probabil aceasta majorare se va produce incepand cu 1 ianuarie 2019.

„Sigur va fi prinsa in ceea ce facem anul viitor ca si buget, in schimb nu o sa pot sa va spun eu astazi, trebuie sa fie o decizie a Guvernului vizavi de data la care salariul minim se va aplica in Romania”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax, la finalul unei conferinte care a avut loc la Guvern.




UPDATE 15.11.2018

In data de 14 noiembrie 2018 a intrat in vigoare OUG nr.79/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial si prevede modificarea si completarea unor acte normative, cum ar fi salariul minim diferentiat pe studii sau vechime.


Asadar, Codul Muncii se MODIFICA, iar la articolul 164, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins:

(1.1) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.
(1.2) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim
brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara
garantat in plata prevazut la alin. (1).



Codul Muncii a fost modificat din nou! Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative ce reglementeaza salariul minim, pensionarea femeilor si ucenicia la locul de munca.

Sunt afectate de noile schimbari Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
 
Una dintre modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel.
 
O alta modificare adusa Legii 53/2003 da posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. in prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
 
De asemenea, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, persoanele care au absolvit invatamantul primar, aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunostinte generale si aptitudini de baza). Scopul masurii este reducerea urgenta a deficitului de forta de munca la nivel national, dar si imbunatatirea cunostintelor, aptitudinilor si competentelor necesare pentru ocuparea unui loc de munca. Astfel se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]