Nu cred ca mai este nevoie sa stam sa alergam in jurul subiectului. Fisa postului se semneaza daca esti de acord cu cele stipulate in cadrul ei. Regula aceasta este de baza pentru semnarea oricarui document, fie ca esti la serviciu, la banca sau iti vinzi locuinta.
Evident, salariatii sunt obligati sa indeplineasca atributiile ce le revin conform fisei postului. Dar nu poti sa sanctionezi un salariat care nu indeplineste sarcinile trasate intr-o fisa a postului pe care acesta nu a semnat-o.
Refuzul nu se sanctioneaza. Se discuta. Aflati care sunt problemele referitoare la sarcinile pe care doriti sa le introduceti in fisele postului salariatilor. Sunt prea multe sarcini? Sunt sarcini care nu li se potrivesc? Sunt sarcini care se adauga ca timp si efort dar nu se concretizeaza in rasplata financiara? Sunt sarcini care nu le aduc niciun fel de valoare pentru demersurile lor de progres profesional?
Puneti cateva intrebari de bun simt. Sanctionarea angajatilor nu este si nu va fi niciodata folosita ca o masura de a obliga angajatul sa semneze acte cu ale carui prevederi nu este de acord.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Nu uitati ca in calitate de angajatori si responsabili HR si cu legislatia muncii suntem colaboratori. Construim echipe. Din aceasta ecuatie trebuie sa eliminam santajul, intimidarea, amenintarea cu sanctiuni disciplinare. Nu au ce cauta intr-o relatie care se bazeaza pe incredere mutuala, pe colaborare sincera.
La final, mai am o singura intrebare, pentru angajatorul care vrea sa isi sanctioneze angajatul ce refuza semnarea fisei postului: Cat de bine veti lucra cu un om pe care vreti sa il sanctionati daca nu semneaza fisa postului cu care nici macar nu este de acord?
Sa aveti succes, curaj profesional si etica in luarea deciziilor!